Postignuta saglasnost o radu vlade

Na sastanku Dačića, Vučića i Dinkića postignuta je saglasnost o budućem radu vlade. Vučić insistira na poštovanju SNS kao najjače stranke u Srbiji, saznaje B92.

Izvor: B92

Utorak, 23.10.2012.

16:25

Default images

Oni su razgovarali o ključnim strateškim pitanjima za budućnost Srbije.

Sastanak je počeo u 16 časova, a sat kasnije im se pridružio i Dinkić. Povod za sastanak je odluka SPS i URS da sa vlasti u Smederevskoj Palanci skinu SNS. Ova odluka razljutila je SNS, čiji je lider Aleksandar Vučić izjavio da takvi potezi partnera u vlasti neće proći bez posledica.

Predsednik vlade Dačić juče je rekao da u vladajućoj koaliciji postoje problemi, ali ne takvi da će zbog njih pasti vlada, kako je u javnosti počelo da se spekuliše nakon Vučićevih poruka.

U Leskovcu je prekomponovana lokalna vlast nakon što su tri odbornika PUPS-a, koalicionog partnera SPS-a, prešla u SNS.

Lider JS Dragan Marković Palma kaže da je siguran da se Vlada Srbije neće raspasti zbog vlasti u nekoliko gradova, veruje da je stabilna i da će izdržati pun mandat.

Premijer Ivica Dačić izjavio je u emisiji "Upitnik" na RTS- u da na je sastanku sa Aleksandrom Vučićem i Mlađanom Dinkićem bilo reči o promeni vlasti u 10 do 20 opština u Srbiji. Nije bilo reči o promenama u Beogradu i o situaciji u Smederevskoj Palanci.

Dačić je rekao da je na sastanku analizirana situacija na lokalu i promenama vlasti i da su inicijatori promena kako naprednjaci, tako i SPS i da u tim opštinama koalicije treba da budu iste ili slične onima na republičkom nivou.

Od lokalnih samouprava u kojima je moguća smena vlasti lider SPS-a je pomenuo Užice, Leskovac, Požarevac, Šabac, Sombor, Kikinda, kao i niz manjih opština kao što su Kuršumlija, Osečina, Soko Banja i Knjaževac.

On je rekao da je o promeni vladajuće koalicije u Beogradu nije bilo reči, a da će se o Zaječaru, koji je "specifično pitanje, jer postoje dve suprostavljene strane", razgovarati u narednom periodu, pošto treba da se nađe kompromisno rešenje.

Dačić je rekao i da o nedavnoj promeni vlasti u Smederevskoj Palanci koja je pokrenula pitanje o stabilnosti vlade, danas nije bilo reči.

Međutim, Dačić je rekao da SPS može da razgovara o svemu i da neće da se zbog lokalnih pitanja ruši vlast na republičkom nivou.

On je napomenuo da je zbog novih okolnosti na političkoj sceni Srbije, pre svega pobede Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima, SPS prekinuo saradnju sa DS-om i porušio mostove saradnje sa tom strankom.

Dačić je rekao i da svakog četvrtka ima sastanke sa šefovima koalicija koje čine Vladu Srbije.

Na današnjem sastanku sa Aleksandrom Vučićem i Mlađanom Dinkićem, dodao je Dačić, razgovarano je o nizu tema "važnih za vođenje državne politike", uključujući i budžet za sledeću godinu.

"Nismo imali nijedan problem koji se tiče suštinskih pitanja u radu Vlade", konstatovao je on i poručio da opstanak Vlade nije doveden u pitanje, jer su oni koji je vode ozbiljni ljudi.

"Nismo valjda pravili Vladu za tri meseca. Ne može se preko noći prekomponovati politička scena u Srbiji", naglasio je on.

Premijer je rekao i da Vlada Srbije treba da bude stabilna i vodi jedinstvenu politiku, i da će lično tražiti da se kazne ministri koji daju lična mišljenja i stavove o određenim pitanjima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: