Uhapšena sedmorica ekstremista

Novosadska policija uhapsila je sedam mladića iz Temerina, Bečeja i Ade osumnjičenih da su 21. oktobra u Temerinu izazivali nacionalnu mržnju i netrpeljivost.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 23.10.2012.

13:20

Default images

Oni se terete da su ušli u jedan ugostiteljski objekat u Temerinu i tamo otpozdravljali nacističkim pozdravom "Zig hajl", gurajući pri tom goste lokala, koje su psovali i vređali na nacionalnoj osnovi.

Policija je zbog toga sinoć uhapsila Atilu O. (23), Roberta O. (20) i Čongora K. (19) iz Temerina, Norberta K. (33) i Kornela K. (21) iz Bečeja i Tomasa Š. (18) i Floriana A. (18) iz Ade. Podsetimo, policija je juče podnela krivične prijave protiv petorice pripadnika mađarskih ekstremističkih organizacija.

U saopštenju se navodi da su mladići imali obeležja mađarskog neofašističkog Pokreta "64 županije" na odeći, a sumnjiče se da su po izlasku iz kafane nasrnuli na Temerince Denisa R. (23) i Mirka B. (23) i lakše ih povredili.

Policija je u stanu koji koristi Robert O. pronašla automatsku pušku i različite delove za tu vrstu oružja, vazdušnu pušku, startni pištolj, deset komada municije, mačetu i propagandni materijal mađarskog neofaštističkog Pokreta "64 županije".

Protiv njega će biti podneta krivična prijava i zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija.

Sedmorici osumnjičenih određena je mera zadržavanja do 48 sati i oni će biti privedeni na saslušanje istražnom sudiji Višeg suda u Novom Sadu. Uhapšeni mladići su od ranije poznati novosadskoj policiji kao članovi ove ultradesničarske organizacije.

Iako policija ne otkriva zvanične podatke, članova ekstremističkog mađarskog pokreta 64 županije ima u vojvođanskim opštinama kao što su Temerin, Bečej i Ada. To znaju i građani Temerina, koji žive preko puta lokala u kojem se najnoviji incident dogodio.

U lokalnoj samoupravi tvrde da nasilje nikako nije model ponašanja u ovom multinacionalnom mestu, što potkrepljuju činjenicom da nisu svi uhapšeni iz Temerina.

Podsetimo, incidenti na nacionalnoj osnovi u Temerinu nisu retki - prošle godine je zabeleženo nekoliko masovnih tuča između srpskih i mađarskih mladića, nakon čega su nekoliko meseci građani živeli uz pojačano prisustvo policije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: