Vlada u četvrtak o obrazovanju

Vlada Srbije u četvrtak bi trebalo da usvojiti Strategiju obrazovanja čiji je cilj da se do 2020. poveća procenat visokoobrazovanih sa 6,5 na 40 odsto!

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 23.10.2012.

10:30

Default images

U strategiji barem onom delu koji je do sada poznat javnosti, niko nije pojasnio kako je to moguće ostvariti.

Državni sekretar Radivoj Mitrović kaže da je obrazovanje prioritet na putu Srbije ka EU i da svest o tome da "gradite društvo zasnovano na obrazovanju, znači graditi društvno na vrhunskim tehnologijama, jer je tu zarada mnogo veća".

Najmanje 38,5 odsto građana Srbije starosti između 30 i 34 godine trebalo bi 2020. godine da ima fakultetsku diplomu. Sada ih je 23 procenta u tom dobu, a u ukupnom stanovništvu svega 6,7 odsto može da se pohvali visokim obrazovanjem.

Ove procene daje nacrt strategije obrazovanja do 2020. godine, koja bi za nekoliko dana trebalo da bude dostupna javnosti, a u aprilu bi, prema najavama ministarstva, trebalo da bude i usvojena.

"Ono što je važno definisani su ciljevi kvalitet, dostupnost obrazovanja efikasnost obrazovanja i relevantnost obrazovanja. Svaki od ovih segmenata zaista ima svoju važnost. Mislim da treba istaći da prvi put svi nivoi obrazovanja, njihova međuzavisnost, veza obrazovanja sa potrebama tržišta rada i ukupnim potrebama društva su se našli na jednom mestu sa mogućim odgovorima kako treba probleme u budćnosti rešavati. Moram istaći da je strategija samo potreban uslov za jedan sistemski pristup rešavanja sistema obrazovanja", kaže državni sekretar Mitrović.

Strategija predviđa i da broj diplomiranih bude usklađen s potrebama tržišta. Biće osnovana institucija koja će pet godina unapred procenjivati koliko je kojih stručnjaka neophodno.

Govoreći o "odlivu mozgova" iz Srbije, Mitrović je rekao da odlazak najboljih iz naše zemlje nije karakteristika samo Srbije, već i zemalja iz Evrope i sveta, ali i upozorio da smo po tome u svetskom vrhu.

Srbija se po "odlivu mozgovoa" od 139 nalazi na 136 mestu, rekao je Mitrović, i dodao da se to može zaustaviti samo većim ulaganjem u nauku i tehnološki razvoj.

Prema njegovim rečima, iako su mnogi otišli, u Srbiji još ima onih koji ostvaruju najbolje rezultate, kako u nauci, tako u svim oblastima života.

Nova strategija obrazovanja predviđa postepeno ukidanje klasičnih prijemnih ispita za fakultete. Predviđa se polaganje završnih ispita koji će biti prilagođeni fakultetu koji učenik želi da upiše.

"Ti završni ispiti pre svega imaju sada gradaciju odnosno podelu u neka tri nivoa imamo opštu za opšte obrazovanje, završni ispit za umetničke škole i završni ispit za stručne škole. Dakle na osnovu toga koju vrstu završnog ispita učenik polaže on se na taj način usmerava ka fakultetima koje želi da studira što ne isključuje i dodatak nekog prijemnog ispita ako sam fakultet proceni da završnim ispitom nisu sva polja koja su važna za upis određenih studija potrebne", kaže pedagog Biljana Radisavljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: