Karter: Mirovni proces u krizi

Bivši američki predsednik Džimi Karter izjavio je da je izraelsko-palestinski mirovni proces dostigao kriznu tačku.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 22.10.2012.

22:38

Default images

On je dodao da vlada izraelskog premijera Benjamina Netanijahua ne teži takozvanom dvodržavnom rešenju.

"Ta politika promovisanja dvodržavnog rešenja izgleda da je sada napuštena i mi smo duboko zabrinuti zbog tog poteza ka tom katastrofičnom izboru takozvanoj jednoj državi... to je glavna briga", rekao je Karter na konferenciji za novinare.

Karter je pomogao da Izrael sklopi mir sa Egiptom 1979. godine. Bio je to prvi sporazum o miru između jevrejske države i jednog arapskog suseda. Karter je, inače, oštri kritičar izraelske politike naseljavanja okupirane Zapadne obale i istočnog Jerusalima, podseća Rojters.

"Svaki (izraelski) premijer koga sam znao težio je dvodržavnom rešenju i nije mi poznato da je (američki predsednik Barak) Obama zaključio da je premijer Benjamin Netanijahu voljan da ide tim putem", dodao je bivši predsednik SAD.

On je to rekao tokom posete Izraelu, gde je doputovao zajedno sa članovima grupe "Mudraca", koju čine bivši svetski lideri.

"Sve nagoveštava da je to dvodržavno rešenje u osnovi odbačeno i da se krećemo ka velikom Izraelu, za koji mislim da je suprotan konceptu dvodržavnog rešenja", kazao je Karter.

Netanijahu je još na početku premijerijskog mandata 2009. godine izrazio podršku za dvodržavno rešenje, ali je istakao da buduća palestinska država mora biti demilitarizovana i prihvatiti izraelsko vojno prisustvo duž reke Jordan.

On je, takođe, kazao da je Izrael voljan da učini bolne kompromise zarad mira koji uključuju davanje "delova domovine jevrejskih predaka", ali je odbacio povratak na granice koje su postojale pre šestodnevnog rata 1967. godine.

U tom ratu Izrael je osvojio Zapadnu obalu sa istočnim Jerusalimom i pojas Gaze.

Izraelsko palestinski mirovni pregovori su u zastoji od septembra 2010. godine. Palestinska strana neće da se vrati za pregovorački sto dok Izrael ne prestane da širi jevrejska naselja na okupiranoj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: