Francuska i SAD tajno o Maliju

Francuski i američki vojni i diplomatski zvaničnici počeli su u Parizu tajne konsultacije o Maliju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.10.2012.

21:22

Default images

Podsetimo, Francuska nastoji da podstakne međunarodnu vojnu akciju kako bi se pomoglo vladi u toj afrčkoj državi da preuzme kontrolu od islamskih ekstremista na severu zemlje.

Vojni zvaničnici iz Pariza rekli su danas i da Francuska planira da dve bespilotne letelice za nadgledanje do kraja godine prebaci iz Avganistana na zapad Afrike.

Agencija AP navodi da su francuski i američki izvori rekli da su zvaničnici počeli dvodnevne razgovore o prikupljanju podataka i bezbednosti u Maliju i drugim nemirnim delovima Sahare.

Francuska, kao i Ujedinjene nacije, insistira da intervenciju na sever Malija mora da predvodi Afrička unija, ali Francuska, čijih šest državljana pobunjenici drže kao taoce, igra sve veću ulogu iza scene, navodi AP.

Mnogi na Zapadu strahuju da bi sever Malija i okolni delovi Sahare mogli postati novi Avganistan, zemlja bez zakona gde islamisti mogu uvesti šerijatski zakon, obučavati teroriste i planirati napade.

"Ovo je zapravo velika pretnja za francuske interese u regionu i samu Francusku", rekao je stručnjak Fransoa Aisbur iz francuskog instituta Fondacija za strateška istraživanja, dodajući: "To je kao Avganistan 1996. To je kao kada je Osama bin Laden pronašao mesto veće od Francuske na kojem može organizovati kampove za obuku".

Sastanak u Parizu je usledio pošto je rezolucija Saveta bezbednosti UN dala generalnom sekretaru Ban Ki-munu mesec dana da pomogne vladi u Maliju da osmisli plan za preuzimanje kontrole od islamista na severu zemlje.

Nezavisno od sastanka u Parizu kancelarka Angela Merkel danas je izjavila da je Nemačka spremna da učestvuje u misiji Evropske unije za obuku bezbednosnih snaga u Maliju i obezbeđivanje logističke podrške u borbi sa islamistima.

Članice EU razmatraju neborbenu misiju za obuku kako bi se pomoglo vladi Malija u nastojanju da povrati kontrolu nad severom te zemlje gde od juna praktično vladaju islamističke grupe povezane sa Al Kaidom.

Mali, oko 20 godina jedna od najstabilnijih demokratskih država na zapadu Afrike, u krizi je posle državnog udara 22. marta, posle koga su tuareška plemena krenula u pobunu s namerom da na severu uspostave nezavisnu državu. Njima su se pridružili islamisti, koji u Maliju žele da uvedu šerijatski zakon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: