Slučaj Sevil: Kameron upozorava BBC

Britanski premijer Dejvid Kameron upozorio je BBC da „mora da odgovori na veoma ozbiljna pitanja“.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.10.2012.

20:56

Default images

Pritisci na medijsku BBC zbog optužbi da je pokušala da prikrije seksualni skandal vezan za bivšeg voditelja njenih dečjih emisija Džimija Sevila, nastavljaju da rastu.

Premijerova intervencija usledila je pošto je urednik noćnog programa i emisije "Njuznajt" Piter Ripon podneo ostavku zbog slučaja "Sevil" i optužbi da je BBC prikrivao seksualno zlostavljanje desetina devojčica za koje je osumnjičen bivši poznati voditelj.

Ripon je podneo ostavku pošto je britanski javni servis saopštio da su njegovi razlozi za povlačenje jednog izveštaja o navodima protiv Sevila bili "netačni ili nepotpuni".

"Današnji događaji su zabrinjavajući, jer je BBC promenio priču o onome što je izbacio iz programa 'Njuznajt' o Džimiju Sevilu", rekao je Kameron. "To su ozbiljna pitanja koja zahtevaju odgovore."

"Nacija je zaprepašćena, svi smo zaprepašćeni optužbama o onome što je navodno učinio Džimi Sevil, a situacija se svakodnevno pogoršava", kazao je britanski premijer.

Britanska policija je prošle nedelje pokrenula istragu u slučaju ekcentričnog voditelja, koji je preminuo 2011. u 84 godini, i navela u petak da je njom obuhvaćeno oko 200 potencijalnih žrtava.

Producent BBC-a Mirion Džons, čiji je program "Njuznajt" još prošle godine pokrenuo istragu o Sevilu, ali od koje je britanski javni servis odustao, kaže da je još tada upozorio nadređene da bi korporacija mogla da bude optužena za prikrivanje činjenica ukoliko ne objavi priču.

Sevil je bio voditelj muzičke emisije „Top of the Pops“ i dečjeg programa "Džimi će to popraviti", jedno od najvećih imena BBC-a i jedna od najpriznatijih televizijskih ličnosti, a zbog dobrotvornog rada kraljica Elizabeta II i Vatikan proglasili su ga za viteza.

Njegova reputacija je, međutim, počela da se ruši kada su žene, jedna po jedna, izašle u javnost s optužbama da ih je decenijama redovno seksualno napastvovao, a detalji ovih izveštaja šokirali su britansku javnost.

Optužbe protiv Sevila iznete su u dokumentarcu koji je početkom meseca emitovala suparnička televizijska stanica ITV.

BBC je pokrenuo dve nezavisne istrage o optužbama, jednu o Sevilovom ponašanju, a drugu o razlozima iz kojih je tadašnji direktor TV korporacije odustao od istrage koju je pokrenuo program "Njuznajt".

Dugogodišnji dopisnik britanske TV mreže i jedan od njenih urednika Džon Simpson rekao je da je način na koji BBC rešava ovaj slučaj doneo toj korporaciji "najgoru krizu tokom njegove 50-godišnje karijere u toj kući".

Novi generalni direktor BBC-a Džordž Entvistl sada je pod pritiskom da objasni zašto je ta TV mreža odustala od istrage koju je njen program "Njuznajt" pokrenuo o Sevilu prošle godine, u vreme kada je na čelu BBC-ja bio Mark Tompson, koji je sada direktor "Njujork tajmsa".

Entvistl će se sutra pojaviti pred parlamentom gde će odgovarati na, po svoj prilici, neugodna pitanja o ovom slučaju.

U BBC-u su na početku tvrdili da o "Savilovim nastranostima" niko nije ništa znao i da je najverovatnije reč o "neproverenim tračevima".

Pojedini zaposleni u BBC-u, međutim, počeli su da istupaju u javnost, navodeći da su Savilove pedofilske sklonosti bile javna tajna koju je televizijska kuća svesno zataškavala dugi niz godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: