Nemačka: 110 neonacista na slobodi

Nemački političari šokirani su saznanjem da se u zemlji na slobodi nalazi oko 110 neonacista, protiv kojih postoje nalozi za hapšenje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.10.2012.

19:16

Default images

Oni ukazuju da se tema neonacističke grupe ''NSU'', kojoj se na ''dušu'' stavlja ubistvo osam Turaka, jednog Grka i jedne nemačke policajke, ne sme posmatrati kao izolovani fenomen.

''Mi imamo još 'tempiranih bombi' u zemllji....'', rekao je predsedavajući parlamentarne komisije za ispitivanje slučaja ''NSU'' Sebastijan Edati i ocenio da je brojka od oko 110 neonacista znak za to da se ta grupa iz Cvikaua ne sme posmatrati kao izolovani fenomen.

Savezni nemački ministar unutrašnjih poslova Hans-Peter Fridrih je ovog vikenda rekao da Savezna kriminalistička služba polazi od toga da u podzemlju ima 110 desnih ekstremista, za kojima se traga, uz nalog za hapšenje.

Šef partije Zeleni Džem Ezdemir je nazvao skandaloznim da se godinu posle otkića desnih terorista iz ''NSU'' više od 100 neonacista živi u podzemlju i ''i tamo neometano mogu da planiraju slične akte nasilja''.

Savezni ministar pravde Sabine Lojthojser-Šnarenberger je pledirala za reformu sigurnosnih službi, posebno, Službe za zaštitu Ustava, a demohrišćanin Volfgang Bozbah je brojku od oko nešto više od 100 ekstremista nazvao zastrašujuće visokom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: