Nema mikroskopa za hitne operacije

U Klinici za neurohirurgiju KCS u kojoj se operišu najteži bolesnici iz cele zemlje vlada vanredno stanje. Hirurzi operišu uz pomoć samo jednog mikroskopa.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.10.2012.

16:09

Default images

Od četiri postojeća mikroskopa, tri su otkazala zbog starosti.

Sa jednim jedinim preostalim mikroskopom hirurzi Klinike za neurohirurgiju u KCS operišu od 8 ujutro pa sve do ponoći, pokušavajući da zbrinu što više pacijenata.

Pre tri meseca otkazala su dva dotrajala mikroskopa stara preko 20 godina, za koje rezervnih delova odavno nema, niti se proizvode. Prošle nedelje otkazao je i treć,i star 15 godina. Hirurzi u operacionu salu sada ulaze sa zebnjom.

"Ukoliko otkaže ovaj jedan jedini mikroskop koji nam je ostao, može se desiti recimo da za vreme operacije aneurizme ili proširenja na krvnom sudu taj krvni sud pukne, a neurohirurg jednostavno neurohirurg ostane bez mogućnosti da ga na optimalan način reši, što direktno vodi u smrt pacijenta", upozorava Danica Grujičić, načelnica Odeljenja C, koja je i sama neurohirurg. Ovde se svake godine operiše oko tri i po hiljade najtežih bolesnika iz cele Srbije. Zbog porasta broja obolelih od tumora mozga, tumora kičmene moždine, vaskularnih anomalija na krvnim sudovima glave i ostalih teških bolesti, na Kilinici za neurohirurgiju se dnevno operišu čak 15 pacijenata.

Savremeni standardi nalažu da se u neurohirurgiji mikroskopi obnavljaju već posle 6 godina i da, pored mikroskopa koji se koriste, bolnica mora da poseduje i rezervni.

"Svaki pacijent kome se otvara glava je životno ugrožen pacijent. U celom svetu postoji određeni procenat komplikacija koji je dozvoljen, to je 2 do 3 posto i takav je i kod nas na Klinici kada imamo čime da radimo. Savremena neurohirurgija je mikrohirurgija, vi ne možete ništa odraditi kako treba ako nemate odgovarajući mikroskop", ističe doktorka Grujičić.

Na ovom odeljenju Kliničkog centra Srbije se operišu i deca sa najtežim neurohirurškim oboljenjima, od novorođenčadi do odrasle dece. Nažalost, dve trećine njih imaju maligne tumore mozga i odlaganje operacije može da bude fatalno.

"U neurohirurgiji nema mnogo slučajeva za odlaganje. Znači da je većina stvari hitna. Ukoliko ne istog dana, odnosno onda unutar nedelju, maksimalno dve. Naravno da je kod dece ta hitnost veća nego kod odraslih, ne iz razloga što pravimo diskriminaciju pacijenata, nego zbog toga što kod dece postoje tumori sa višim potencijalom rasta, tako da se i klinička slika brže razvija i potreba za hirurškom intervencijom je brža i hitnija", navodi Miodrag Rakić, direktor Klinike za neurohirurgiju KCS.

Da bi u Klinici za neurohirurgiju mogli normalno da rade, neophodna su 4 mikroskopa. I uprava Kliničkog centra i Ministarstvo zdravlja upoznati su s nastalim problemom i u Klinici s pravom očekuju da im se mikroskopi hitno nabave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: