U sredu sednica Skupstine Srbije

Izvor: B92

Utorak, 02.05.2000.

18:41

Default images
Skupstina Srbije izabrace u sredu tajnim glasanjem novu dvadesetoclanu delegaciju u Vecu republika Skupstine SRJ. Prema Zakonu o izboru poslanika u Vece republika Skupstine SRJ, koji je Skupstina Srbije usvojila 11. aprila, savezni poslanici bice izabrani po proporcionalnom principu. To znaci da ce parlamentarne partije u Srbiji biti zastupljene u Vecu republika Skupstine SRJ srazmerno svojoj snazi u republickoj Skupstini. Ocekuje se da Srpski pokret obnove nece biti zastupljen u novoj srpskoj delegaciji u Vecu republika Skupstine SRJ, posto je najavio da nece ucestvovati na sednicama Skupstine SRJ. Portparol Srpskog pokreta obnove Ivan Kovacevic saopstio je na konferenciji za novinare da 45 poslanika te stranke nece prisustvovati sednici Skupstine Srbije. On je ponovio stav SPO o bojkotu sednica oba parlamenta sve dok ne budu otkriveni pocinioci i odgovorni za udes na Ibarskoj magistrali. U tom kontekstu, ocekuje se da Srpski pokret obnove nece biti zastupljen u novoj srpskoj delegaciji u Vecu republika Skupstine SRJ. “Trojni pakt koji je na vlasti imace svoj sastav i u Vecu republika Saveznog parlamenta”, konstatovao je Ivan Kovacevic uz opasku da njegovu stranku ni jedna od skupstina ne zanima sve dok sadasnje stanje ne bude izmenjeno nakon demokratskih izbora i promene rezima i sistema u Srbiji. Portparol SPO je izjavio da se izborom poslanika u gornji dom Savezne skupstine "nece nista promeniti", jer je "crveno-crna koalicija uvek radila sta je htela".

Predsednik Demohriscanske stranke Srbije Vladan Batic ocenio je najavljeni izbor poslanika za Vece republika kao jos jedan pokusaj da se falsifikuje politicka volja gradjana i da se obezbedi dvotrecinska vecina kojom se moze menjati Ustav. “To je jos jedna od manipulacija partija na vlasti”, rekao je Batic na konferenciji za novinare. Potpredsednik Demokratske alternative Djordje Petrovic ocenio je da je Jugoslaviju zahvatila “strasna ustavna kriza”. “Vlast ne postuje vise ni sopstvene zakone”, izjavio je Petrovic povodom sednice republickog parlamenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: