Svaki osmi čovek na svetu - gladan

Najnoviji podaci pokazuju da oko 870 miliona ljudi u svetu, odnosno otprilike svaki osmi stanovnik naše planete, pati od gladi.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 15.10.2012.

22:48

Default images

To predstavlja poboljšanje u odnosu na broj gladnih sa početka devedesetih godina prošlog veka od nešto iznad jedne milijarde, ali, prema zvaničnicima Organizacije UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO), to je i dalje neprihvatljivo visoka brojka.

Vlade ne čine dovoljno kako bi se izborile sa glađu u svetu, a "impuls koji je bio prisutan jedno vreme na tom planu je sada posustao", izjavio je specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za pravo na hranu, Olivije De Šater, u intervjuu agenciji AFP.

On je na marginama sastanka Komiteta za svetsku bezbednost prehrambenih proizvoda u sklopu FAO, a uoči sutrašnjeg Svetskog dana hrane, rekao: "Ne krećemo se napred, osim kada dođe do krize", prenela je agencija AFP.

"Svaki put kad dođe do krize, mi ponovo pokrećemo napore, ali posle ne primenjujemo te mere. Teško je pokrenuti ljude onda kada nema krize", istakao je De Šater.

Grupa 20 vodećih svetskih privreda (G20) je prošle godine obećala da će primeniti mere za kontrolu rasta cene hrane u svetu, ali je od tada ostvaren ograničeni napredak.

"Mislim da je impuls posustao", upozorio je izaslanik UN-a i dodao: "U sklopu G20 ima nekoliko velikih poljoprivrednih sila koje smatraju da je tržišna reakcija dovoljna da neutrališe posledice bilo kakve krize i ne vide smisao u borbi protiv naglih promena cene hrane. Priznajem da baš nisam siguran da je to tako."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: