EU planira vojnu misiju u Maliju

Ministri spoljnih poslova EU dali su "zeleno svetlo" da se hitno napravi plan za moguću vojnu misiju u Maliju kako bi ta zemlja povratila severni deo.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 15.10.2012.

20:21

Default images

EU se odlučila za hitan plan kako bi se toj zemlji pomoglo da povrati svoj prostrani severni deo iz ruku pobunjenika i islamističkih ekstremista.

"EU je rešena da podrži Mali u ponovnom uspostavljanju vladavine zakona i demokratske i u potpunosti suverene vlade na čitavoj teritoriji te zemlje", navodi se u saopštenju 27 šefova diplomatija EU, koji su se okupili u Luksemburgu.

U dokumentu se poziva na "planiranje potencijalno vojne misije...koja bi bila hitno sprovedena i produbljena", preneo je AFP.

Plan koji priprema EU pozabaviće se "organizacijom i obukom vojnih snaga Malija, uzimajući u obzir uslove koji su potrebni da bi se efikasno izvela moguća misija, uključujući punu podršku vlasti u Maliju", navodi se u saopštenju EU.

Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus poručio je da je "EU jasno naklonjena Maliju", a njegov nemački kolega Gido Vestervele je izjavio da EU ne može da dozvoli da se terorizam ukoreni na severu Malija na kojem vlada bezakonje.

Vojni pučisti su se dokopali vlasti u prestonici Bamaku u martu, zbacivši predsednika Amadua Tumanija Tura, dok su severni i istočni delovi zemlje pali u ruke pobunjeničkim Tuarezima i milicijama povezanim sa Al Kaidom.

Hiljade ljudi izašlo je na ulice Bamaka prošle nedelje tražeći oružanu intervenciju zapadnoafričkih snaga, kako bi se svrgli islamisti koji primoravaju žene da nose velove i uništavaju drevne grobove, namećući šerijat.

Francuska je sačinila nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN kojom se traži izrada detaljnog plana u roku od 30 dana o međunarođoj vojnoj intervenciji posle formalnog zahteva vlasti u Bamaku.

Trenutno se razmatraju različite ideje, pred ključne pregovore koji će se održati u petak u Bamaku i koji će okupiti zapadnoafričku regionalnu organizaciju EKOVAS, Afričku uniju, EU, UN i zemlje koje se graniče sa Malijem, sa ciljem da se definiše politička i vojna strategija kojom bi se okončala kriza.

Pošto budu razrađeni detalji vojne intervencije, 15-člani Savet bi morao da usvoji i rezoluciju kojom bi se odobrilo raspoređivanje vojnih snaga, a ne očekuje se da će se to dogoditi do kraja godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: