Kacin: EU nije samoposluga

Mogućnost ukidanja bezviznog režima posledica je i nezadovoljstva Evropske unije time koliko je Srbija posvećena evrointegracijama, izjavio Jelko Kacin.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.10.2012.

19:34

Default images

Izvestilac Evropskog parlamenta Jelko Kacin je za televiziju Vojvodine istakao da je mogućnost uvođenja viza direktna posledica nezadovoljstva zemalja koje opterećuju lažni azilanti, "jer reakcija je uvek politička".

On je kazao da je sve češće pominjanje viza, "posledica i nezadovoljstva EU time koliko je Srbija posvećena evrointegracijama, a to ne mogu pokriti troškovi vraćanja azilanata, koje je Dačić danas predložio".

Kacin je naveo da "EU nije samoposluga, pa da Srbija može birati to što njoj odgovara, a druge stvari na koje se obavezala da ignoriše i gura na stranu".

"Odgovoriću vam na svoj način - dijalog između Beograda i Prištine davno je krenuo, od svega što ste se dogovorili mnogo toga nije implementirano, isto važi i za vizni režim", rekao je on.

Kacin je naveo da je pitanje azilanata zloupotrebu od strane pojedinaca, "ali i organizovanog kriminala i da to zahteva da i druge službe, a ne samo ministarstva unutrašnjih i spoljnih poslova, rade svoj posao".

On nije želeo da potvrdi da li će se predlog mehanizma za suspenziju viznog režima ubrzo naći na dnevnom redu, istakavši da treba raditi na tome da takav predlog ne dođe na dnevni red i "da od Vlade Srbije očekuje manje disonantnih tonova na putu za EU".

Premijer Dačić izjavio je prethodno danas da bi ukidanje bezviznog režima Srbiji bilo kontraproduktivno i da će Vlada učiniti sve da do toga ne dođe.

Dačić je rekao novinarima da će Vlada učiniti sve da ne dođe do ukidanja bezviznog režima Srbiji, jer je to, kako je ocenio jedino konkretno što su građani videli od evropskih integracija.

"Ako su problem sredstva koja treba da se vrate tim ljudima, mi ćemo ih vratiti iz budžeta. Reč je o nekoliko miliona evra", rekao je Dačić i podvukao da je Srbija spremna da problem azilanata rešava u saradnji s EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: