CG: Novu vladu odlučuju manjine

Nova vlada Crne Gore će verovatno biti formirana uz pomoć Bošnjačke stranke, jer koalicija koju predvodi Milo Đukanović nema apsolutnu većinu u parlamentu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.10.2012.

18:49

Default images

Dok se u koaliciji Evropska Crna Gora nadaju da će lako formirati vlast, u Bošnjačkoj stranci kažu da su otvoreni i za pregovore sa ostalima.

Iako je koalicija koju predvodi Milo Đukanović osvojila najviše glasova na izborima, ključ za formiranje buduće vlade u rukama je stranaka manjinskih naroda.

Predsednik SDP Crne Gore Ranko Krivokapić očekuje kako kaže dosta izmena u poslaničkom rasporedu, ali isti odnos snaga.

“Rekao sam i u kampanji da je Bošnjačka stranka prirodan partner,bez obzira na mesta i da smo dobili većinu, opet bi bilo pregovora, tako da će taj blok ostati zajedno,” kaže Ranko Krivokapić iz SDP-a.

Ko će činiti buduću vladu, najverovatnije će odlučiti Bošnjačka stranka koja će imati 3 poslanika. Za sada, kažu da su otvoreni za pregovore sa oba najveća politička bloka.

Još uvek je rano govoriti o postizbornim savezima i koalicijama, dok se ne prebroje rezultati i vide osvojeni mandati da li je to tri ili četiri, i onda ćemo otvoriti razgovore, sa eventualnim koalicionim partnerima. Najpoštenije je da prvo razgovaramo sa dosadašnjim političkim partnerima, ali ne isključujemo mogućnost razgovora i sa drugim eventualni koalicionim partnerima,” rekao je Suljo Mustafić iz Bošnjačke stranke.

I u Demokratskom frontu, koji čine opozicione stranke, kažu da ne čekaju razvoj događaja. Predsednik Pokreta za promene Nebojša Medojević izjavio je da će taj opozicioni savez dati sve od sebe da formira prvu demokratsku vladu u Crnoj Gori .

Većina analitičara procenjuje da bi buduću vladu najpre mogle da čine partije u koaliciji Evropska Crna Gora i Bošnjačka stranka, i da bi ona mogla biti nestabilna. To misli i Olivera Komar sa Fakulteta političkih nauka u Podgorici

Građani Crne Gore uglavnom smatraju da su rezultati bili očekivani.

Koalicija koji predvodi Milo Đukanović imaće 39 mesta u Skupštini Crne Gore, Demokratski front 20, SNP devet, a Pozitivna Crna Gora sedam mandata. Za vlast je potreban 41 mandat, tako da vladu niko neće moći da formira bez podrške partija manjinskih naroda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: