Oland: Granice Konga "nepovredive"

Francuski predsednik Fransoa Oland poručio je da su granice Demokratske Republike Kongo "nepovredive", aludirajući na sukob na istoku te zemlje.

Izvor: Beta

Subota, 13.10.2012.

19:25

Default images

Oland je na Samitu frankofonije u Kinšasi kazao i da se zalaže za produženje mandata misije Ujedinjenih nacija u Kongu, u slučaju da to bude "potrebno".

Otvarajući samit, predsednik Konga Džozef Kabila rekao je da je sukob na istoku te zemlje "nepravedan rat" koji su nametnule "negativne snage u službi spoljnih interesa".

"Dok se naš narod trudi da poboljša uslove života, negativne sile u službi spoljnih interesa poslednjih nekoliko meseci pokušavaju da destabilizuju našu zemlju u provinciji Severni Kivu", kazao je Kabila, ne pomenuvši Ruandu, koju UN i Kinšasa optužuju za podršku pobuni na istoku Konga.

"Pošto nam je nametnut nepravedan rat, još jednom hiljade muškaraca, žena i dece gube živote ili lutaju po planinama Kivua, a mnogi su primorani da žive u uslovima koji su opomena za savest", dodao je.

Regularna vojska Konga bori se u Severnom Kivuu protiv pobunjenika pokreta M23 i različitih naoružanih grupa. Eksperti UN nedavno su optužili Ruandu da pruža vojnu podršku pobunjenicima, što je Kigali demantovao. Predsednik Ruande Pol Kagame ne prisustvuje samitu u Kinšasi.

U govoru na samitu, Oland je kazao i da su demokratija i ljudska prava među prioritetima frankofonije.

Prioritet su "demokratija, ljudska prava, poštovanje slobode izražavanja, potvrda da svako ljudsko biće može da bira svoje predstavnike", kazao je Oland.

Samit u Kinšasi, na kojem učestvuje dvadesetak šefova država ili vlada, završava se sutra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: