Vatikan: Ne menjamo seksualni moral

Kardinal Ludvig Miler poručio je da se od dijaloga u Crkvi ne mogu očekivati neke promene, posebno ne kad je reč o pitanju “seksualnog morala”.

Izvor: B92

Subota, 13.10.2012.

18:41

Default images

Kako je prenela Verska informativna agencija (VIA), Miler je rekao da se Crkva neće prilagođavati “duhu vremena” samo da ne bi bila kritikovana u medijima.

Razvedeni, kaže kardinal, ne mogu očekivati da budu pričešćivani, a brak je "nerazrušiv", a kada dolazi do razvoda, oni koji pate su deca, koja imaju pravo na oba roditelja.

Prema njegovim rečima, žene ne mogu računati da će biti rukopolagane za sveštenice ili đakonice i da na Crkvu ne ostavlja nikakav utisak to što se skupljaju potpisi za peticiju kojom se od nje to traži.

Po oba ova pitanja Crkva nema "manevarski prostor" drugačije da postupa, kazao je Miler i dodao da Crkva nikada niće pasti pod uticaj “širokih masa”.

On je kazao i da Crkva ostaje protiv eutanazije, ne zato što joj ne smeta da stari i veoma bolesni ljudi pate, već zato što se zalaže za njihovo dostojanstvo.

Kardinal Miler je saopštio i da u dijalogu s katoličkim zilotima, takozvanim lefevristima, nema napretka.

"Mi ih ne možemo prisiliti na jedinstvo", rekao je napomenuvši da je Crkva sa ovim "šizmaticima" spremna da pregovara, ali ne kao partner u tim pregovorima.

“Kompromisi se ne mogu praviti po svaku cenu”, poručio je Miler, kako prenosi VIA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: