Dačić:Sačuvati autonomiju Vojvodine

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je u Novom Sadu da Vlada Srbije ne želi da ograniči i smanji autonomiju Vojvodine.

Izvor: B92, Beta

Subota, 13.10.2012.

09:22

Default images

"Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić i ja delimo stav da je autonomija Vojvodine autonomija u Srbiji, a ne protiv Srbije", rekao je Dačić na konferenciji za novinare posle sastanka s Pajtićem.

Dačić je ocenio da je pitanje autonomije Vojvodine ozbiljno pitanje, čija zloupotreba može da dovede do teških posledica.

"To što bi moja politička grupacija volela da sruši Bojana Pajtića ili njegova mene i ovu Vladu potpuno je odvojeno od državnih pitanja, jer ovde nisu u pitanju stranački i lični odnosi", rekao je Dačić.

Naveo je da se zbog toga pitanju autonomije Vojvodine mora pristupiti kroz državno jedinstvo i ozbiljnost.

"Mi smo ovde da sarađujemo i nisu u pitanju lični i stranački odnosi", naglasio je Dačić, ističući da su autonomija i finansiranje Vojvodine ozbiljna pitanja, čija bi zloupotreba proizvela teške posledice i po državu i po Vojvodinu.

Pajtić je rekao da je s Dačićem postignuta saglasnost da bi postojeći nivo nadležnosti Vojvodine trebalo da bude sačuvan. Dačić je pokazao novinarima na fasciklu, rekavši da su u njoj odgovori na sva pitanja. Saznali smo da su u fascikli Ustav Republike Srbije, statut Autonomne pokrajine Vojvodine, prateći zakoni, ali, neminovno, i odluka Ustavnog suda kojom su Vojvodini oduzete 23 nadležnosti.

Iako predsednici obe vlade tvrde da je postignut visok stepen saglasnosti o nadležnosti i autonomiji Vojvodine, nisu otkrili kako će pravni problem konkretno biti rešen, niti su novinarima hteli da odgovaraju na pitanja

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić poručio je da želi da okonča priče da nova Vlada želi da ograniči ili smanji autonomiju Vojvodine i naglasio da će se Vlada pridržavati svega što je definisano Ustavom, zakonima i Statutom Vojvodine, bez obzira na činjenicu da je vlast na pokrajinskom i republičkom nivou različita. Prema njegovim rečima, Ustav Srbije i Statut Vojvodine trebalo bi da budu primenjeni i kada je u pitanju dimenzionisanje budžeta Vojvodine.

Pajtić je najavio da će pokrajinske vlasti raditi na Predlogu zakona o finansiranju Vojvodine kako bi se ubuduće izbegli problemi pri utvrđivanju iznosa pokrajinskog budžeta.

Pajtić je objasnio da će na taj način biti definisani i izvorni prihodi Vojvodine.

Dačić i Pajtić su najavili da će ubuduće biti uspostavljena stalna komunikacija i koordinacija u rešavanju tehničkih i političkih problema između Beograda i Novog Sada.

Ovo je bio prvi zvaničan susret predsednika dveju vlada od donošenja odluke Ustavnog suda. Takođe, obećali su da će ih u budućnosti biti više, kako bi se administrativna, ali i politička pitanja rešavala na vreme, a ne kada već postanu problemi.

4. oktobra u Novom Sadu su razgovarali Pajtić i ministar finansija i privrede u republičkoj vladi Mlađan Dinkić.

Tada je dogovoreno da će nesuglasice koje su postojale povodom budžeta, njegovog obima i ustavnih garancija i rebalansa budžeta biti prevaziđene u narednom periodu kroz izradu Zakona o finansiranju Vojvodine.

Tim zakonom, kako je nakon pomenutog sastanka s Dinkićem izjavio Pajtić, "konačno će biti definisano koji su to izvorni prihodi pokrajine", čime će biti „predupređeni svi budući eventualni nesporazumi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: