Izborna tišina u Crnoj Gori

U Crnoj Gori je u ponoć počela izborna tišina pred parlamentarne izbore koji se održavaju u nedelju. Od 13 lista, sve oči uprte su u četiri.

Izvor: B92

Petak, 12.10.2012.

23:46

Default images

Vladajući DPS u koaliciji sa SDP-om i Liberalnom strankom od građana još jednom traži podršku za formiranje vlade.

Opozicija, sa druge strane, nastupa u više kolona, a dominantne su tri – novoformirana koalicija Demokratski front, Socijalisticka narodna partija i nova stranka - Pozitivna Crna Gora.

Iako poslednja istraživanja javnog mnjenja pokazuju dominaciju vladajuće koalicije, rezultat izbora je i dalje veoma neizvestan.

Analitičari kažu da se i ovog puta u kampanji više govorilo o starim temama nego o rezultatima rada vlade i životnom standardu. U zemlji u kojoj se zarađuje oko 460 evra u proseku, a potrošačka korpa iznosi oko 700 evra mesečno, opozicija nije uspela da nametne životna pitanja, dok je vladajuća koalicija ponovo zaigrala na kartu branilaca suvereniteta.

"I onda srž kampanje nisu ekonomija, socijalna politika, rezultati valjda, normalno je da o tome sude građani...a to se zaboravlja, da se brani država. I dok ta matrica je dominantna, vi u kampanji nećete imati druge teme", kaže Miloš Bašić, profesor FPN u Podgorici.

Demokratski front, Socijalistička narodna partija i novoformirana Pozitivna Crna Gora odgovorili su na taj izazov. Dok Demokratski front i SNP svojim biračima poručuju da će vratiti trobojku i promeniti tekst himne, Pozitivna Crna Gora odmah se izjasnila kao stranka koja neće dovesti u pitanje simbole suvereniteta. Ipak, i jedni i drugi, kažu analitičari, propustili su da značajnije privuku glasače samog DPS-a. A njih je, kako kažu, teško privući jer su mnogi od njih i interesno vezani za vladajuću partiju.

Prema poslednjim istraživanjima, koaliciju oko DPS nekoliko procenata deli od napolovične većine, ali je to pad podrške u odnosu izbore pre tri i po godine. Ojačana opozicija, sa druge strane, ima za cilj da dostigne onaj procenat glasova koji ce Đukanovića onemogućiti da formira vladu, čak i uz pomoć manjinskih partija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: