Vodu nema 200 škola

Svaka treća škola u Srbiji nema pristojan toalet, a 200 objekata uopšte nema vodu, pišu "Novosti".

Izvor: B92

Nedelja, 07.10.2012.

23:56

Default images

Čučavci, poljski toaleti bez vode, časovi fizičkog u učionicama ili na ledini, i dalje su svakodnevica za hiljade đaka u Srbiji.

Svaki treći školski objekat u Srbiji nema pristojan toalet. Situacaja se malo i poboljšalla, jer je do pre pet godina u ovoj kategoriji bila svaka druga škola.

Gotovo 200 od ukupno 2.800 školskih objekata uopšte nema vodu, a to su uglavnom isturena, seoska odeljenja, pišu "Novosti".

Za ona koja imaju do deset đaka Ministarstvo prosvete procenilo je da je neisplativo ulagati hiljade evra. Po selima, međutim, ima čučavaca i suvih slavina i u velikim školama. Jedna od njih je OŠ „Nikola Tesla“ u selu Golobok, kod Smederevske Palanke. Ovde, u osam razreda, 165 učenika lekcije uči u školi od azbesta, čiji zidovi samo što se ne sruše. Na odmoru idu u poljski toalet, čučavac bez vode. Ni ruke nemaju gde da operu. Prema rečima direktora škole Željka Đokića, školska zgrada samo što se ne sruši, na šta su upozorili i lokalne vlasti i Ministarstvo prosvete.

"Imamo jedan objekat iz 1912. godine, koji je sagrađen još po odluci Nikole Pašića. U njemu uče đaci starijih razreda i on je još u solidnom stanju. Mlađi su u montažnom objektu od azbestnih ploča, kome je rok upotrebe istekao još 1998. godine", priča Đokić za „Novosti“. "Još pre dve godine tražili smo pomoć, ali je još nismo dobili. Ranije smo u toaletima imali samo „rupe“, pa nam je inspekcija naložila da napravimo čučavce i vodokotliće. Sada to imamo, ali ne i vodu."

Za zdravlje dece, zbog loše higijene, zabrinuti su i roditelji. Kažu, vodu nose u flašicama, od kuće. U jednoj kanti pere se sunđer za četiri učionice. Deca često trpe da ne bi išla u školski klozet.

Situacija kao u Goloboku je i u velikom broju drugih seoskih škola. Ministarstvu prosvete pristiglo je 970 zahteva za rekonstrukciju toaleta. Ne treba svuda da se uvodi voda. Negde je potrebno samo da se zamene pločice ili cevi. Ali para ni za to nema dovoljno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: