Čavez: Priznaću svaki rezultat

Predsednik Venecuele Ugo Čaves izjavio je da će priznati svaki rezultat predsedničkih izbora, na kojima je zabeležena velika izlaznost.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 07.10.2012.

23:29

Default images

"Priznaćemo rezultate, kakvi god da budu bili", izjavio je Čaves novinarima posle glasanja u Karakasu.

Izborni štabovi Čavesa i njegovog protivkandidata Enrikea Kaprilesa saopštili su da je izlaznost velika.

Ispred mnogih glasačkih mesta formirani su redovi, a na nekim mestima ljudi su u red za glasanje stali više sati pre otvaranja birališta.

Čavesa su na glasačkom mestu pozdravili američki glumac Deni Glover i dobitnik Nobelove nagrade za mir Rigoberta Menču iz Gvatemale.

Na hiljadama glasačkih mesta širom Venecuele raspoređena je vojska.

Ministar odbrane Henri Ranhel Silva izjavio je da je jutro bilo mirno i da ako neka grupa pokuša da "poremeti red, treba da zna da su oružane snage spremne, opremljene i obučene da spreče svaki pokušaj pravljenja nereda".

Dugogodišnji Čavesov protivnik, bivši guverner države Miranda, advokat Kapriles, kaže da želi da zadrži popularne socijalne programe, ali se zalaže i za tržišnu ekonomiju i olakšavanje privatnog preduzetništva i investicija.

On je uspeo da ujedini opoziciju i dobije podršku više od 30 stranaka.

Čaves se, posle skoro 14 godina na vlasti, bori za još jedan šestogodišnji mandat.

Čavesovi kritičari kažu da je predsednik podstakao podele nazivajući svog protivnika "fašistom", "Jenkijem" i "neonacistom", dok njegove pristalice tvrde da će Kapriles ukinuti vladine programe koji obezbedjuju pomoć siromašnima.
Enrike Kapriles (Foto: Beta/AP)
Izbore između Čavesa i Kaprilesa mnogi tumače kao izbor između socijalizma sa elementima tržišta, i tržišne ekonomije sa elementima socijalizma. Zahvaljujući prihodima od izvoza nafte, Čaves je u proteklih 14 godina finansirao mnogobrojne programe pomoći za siromašne i obećava dalju pomoć, zbog čega može da računa na mnogo glasova iz nižih socijalnih slojeva.

"Neće se završiti posao u državi ako Čaves ode sa vlasti. Ma kakav Kapriljes, on nema pojma! Treba da ostane naš čovek, naš komandant," kaže jedan od Čavesovih pristalica.

Sa druge strane, Kapriles predvodi front kritičara koji Čavesa optužuju da vodi populističku i autokratsku politiku koja guši poslovnu inicijativu, odbija investitore, svađa Venecuelu sa razvijenim svetom i snižava životni standard srednje klase. Mnogi mlađi i obrazovani građani Venecuele ne slažu se s Čavesovom politikom.

"Moj suprug i ja razmišljamo da možda odemo iz zemlje, zavisno od toga šta se ovde bude dešavalo. Ne želim da mi deca odrastaju u ovakvoj zemlji i ne sviđa mi se u šta se pretvaramo," smatra jedna od pristalica Kaprilesa.

Finiš izborne kampanje obeležilo je ubistvo trojice opozicionara na koje je pucano dok su putovali automobilom na skup na kome je trebalo da daju podršku Kaprilesu. 58-godišnji Čaves bi u slučaju treće pobede na predsedničkim izborima ostao na vlasti do 2019. godine. 40-godišnji Kapriljes, ako pobedi, biće najmlađi predsednik Venecuele u istoriji. Ipak, predizborne ankete daju malu prednost Čavesu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: