"Predložiću Dačića za pregovarača"

Dilema oko toga ko bi mogao biti glavni pregovarač sa Prištinom mogla bi biti danas rešena, kaže predsednik Nikolić i dodaje da će predložiti Ivicu Dačića.

Izvor: B92

Nedelja, 07.10.2012.

22:11

Default images

On je gostujući u Utisku nedelje TV B92 rekao da će se u ponedeljak sastati sa Vladom i da će predložiti premijera Dačića da vodi taj tim.

Nikolić je kazao da smatra da bi Dačić, kao premijer, trebalo da vodi taj tim i dodao da "na pregovore ide predsednik vlade sa predsednikom vlade", jer Priština predlaže svog premijera.

Predsednik Nikolić je rekao da je spreman da, ako Vlada Srbije to bude od njega tražila, preuzme odgovornost i učestvuje u pregovorima.
On je rekao da je njegov zahtev u tom slučaju da ne pregovara sa Hašimom Tačijem.

On je na pitanje da li ima nagoveštaja da se sretne sa Tačijem rekao da je u Njujorku, na prijemu u ambasadi EU, izašao kada je čuo da se među zvanicama nalazi i kosovski premijer. Nikolić je dodao da je tom prilikom rekao Ketrin Ešton da je iznenađen njegovim prisustvom, jer su bili pozvani šefovi delegacija.

Moguće je da će onaj ko bude vodio pregovore morati da se rukuje sa Tačijem, rekao je Nikolić, ali i dodao da se on ne bi rukovao sa njim. Predsednik Srbije je rekao da nema tajne diplomatije i ponovio da Srbija ima dva imperativa: ulazak u EU, ali i da nikada ne prizna Kosovo. Nikolić je dodao da on i svi u Vladi Srbije poručuju da neće povući nikakve poteze u žurbi.

Nikolić smatra da se Srbiji neće postavljati uslovi koji drugima nisu i da bi, ukoliko bi se postavilo kao uslov priznanje Kosova, dalji pregovori sa EU bili veoma teški.

Nikolić je rekao da će inicijalni tekst o platformi za Kosovo izaći iz Predsedništva. On kaže da bi voleo da tu platformu "podrži ogromna većina, bar 200 poslanika".

"Ako na pregovore sa Prištinom odemo sa aksiomom da je Kosovo država u granicama u kojima je bila naše Kosovo i Metohija i da se o tome ne raspravlja, onda nemamo o čemu da pregovaramo. Albanci moraju da odustanu od toga da su dobili državu", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je istakao da će Srbija morati da se opredeli kako vidi Kosovo u budućnosti i da Vlada Srbije neće nabijati glavu u pesak kao noj.

Nikolić je naveo da bi, ako bi EU zvanično iznela stav da su dobrosusedski odnosi sa Kosovom uslov nastavka evropskih integracija, odnosi na Kosovu postali veoma zategnuti i da bi Srbija u tom slučaju počela da se priprema za mogućnost da neko "na silu počne to da uzima", jer za takvo rešenje nema sagovornike u predsedniku Srbije i u Vladi.

Predsednik Srbije je rekao i da bi potpisivanje sporazuma o dobrosusedskim odnosima Beograda i Prištine značilo priznavanje nezavisnosti Kosova i da to zato "ne dolazi u obzir", kao i da takav sporazum "najverovatnije nikada" neće biti potpisan.

Nikolić je ponovio da će Srbija poštovati dogovore koje je prethodna vlada postigla o Kosovu, ali je istakao da ubuduće više neće biti žurbe u donošenju odluka.

"Svaki dalji dogovor će biti jako pažljivo razmatran. Od ovoga dalje zavisi Srbija, do sada su se igrali, a sada se došlo do ivice, ili ćemo da branimo Srbiju ili ćemo da poskačemo u ambis kao da nas vodi slepi vođa", rekao je Nikolić.

On je dodao da je pre 10 dana "iz sefa EU u Briselu" dobio sporazume o integrisanom upravljanju prelazima na kojima su svaku stranicu parafirali zvaničnici Srbije.

"Ti dogovori su jako loši", rekao je Nikolić i dodao da je nova vlast bila u dilemi i da je na kraju odlučila da stane iza postignutih rešenja.

Ocenio je da bi dorađivanjem tih dogovora moglo da bude postignuto da ne budu protiv interesa Srbije.

"Sve se u meni buni protiv toga da albanski carinik bude na prelazu na Jarinju, a biće. Sve se u meni buni da se svi građani obrate Prištini da bi dobili vozačku dozvolu, a biće tako. Albanci će voditi katastarske knjige, i to će biti, a prihvatili smo i da nostrifikujemo sve diplome iz Prištine, iako ne znamo po kojim su programima stečene", rekao je Nikolić. Predsednik Srbije je dodao da na sastanku sa Obamom nije zamuckivao, već mu je bilo prijatno baš kao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Nikolić je rekao, takođe, i da se ne zanosi da bi Amerika mogla da povuče priznanje Kosova.

Nikolić je rekao da je preneo predsedniku Obami da bi rešenje za Kosovo moglo da bude pronađeno tako što bi bilo uvažena realnost da na Kosovu postoje četiri različite situacije.

"Rekao sam mu da na Kosovu ima bar četiri različite situacije i da to ne može da se reši tek tako, makazama. Imamo delove Kosova bez Srba, kao što je Priština iz koje je nestalo 80.000 ljudi", rekao je Nikolić.

Dodao je da postoje i delovi Kosova u kojima su Srbi većina na malom prostoru i Srpsku pravoslavnu crkvu u specijalnom statusu.

"Imamo i sever Kosova gde Albanaca ima koliko ih je oduvek i bilo, jer nisu imali razloga da se isele, ali su Srbi ogromna većina i to ne može da bude u istom odnosu i pod istom lokalnom samoupravom i ingerencijama iz Prištine ili Beograda", rekao je Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

109 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: