Vatikan: Zaseda biskupski sinod

U Vatikanu počinje tronedeljno zasedanje biskupskog sinoda, jednog od najviših savetodavnih organa Katoličke crkve.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 07.10.2012.

21:12

Default images

Saboru će se 11. oktobra obratiti carigradski patrijarh Vartolomej i poglavar svetske zajednice anglikanaca, arhiepiskop kenterberijski Vilijams.

Verska informativna agencija (VIA) prenela je da je povod njihovog prisustva 50. godišnjica Drugog vatikanskog sabora koja pada tog dana.

Oni će, kako je najavljeno, razmotriti pitanje nove evangelizacije, kao odgovor na "rasprostranjenu zamorenost od vere".

Konstatuje se da je u mnogim zemljama došlo do "slabljenja vere", pada poseta prilikom bogosluženja, ali i pada broja sveštenika. Zbog toga je, smatra se, potrebno naći "savremeni odgovor" na potrebe pojedinaca i naroda, imajući u vidu današnje kulturološke, socijalne, privredne i političke okolnosti.

U pripremnom dokumentu se ističe da su crkvi potrebni "novi scenariji", pošto u mnogim zemljama dominira sekularizam.

Proširen je mentalitet marginalizacije Boga iz života i svesti stanovništva. Ukazuje se na fenomen migracija, mobiliteta ljudi, kao i da u tome tradicija ima sve manji značaj.

Nakon raspada komunizma, ističe se, pojavili su se novi "religijski akteri" sa većim intenzitetom nego ranije - islam i azijatske tradicije što, smatra se, predstavlja nove mogućnosti, ali i izazove.

Među učesnicima skupa nalazi se šest patrijaraha koji su u uniji sa Rimom, 49 kardinala, 32 predsednika biskupskih konferencija, 120 biskupa.

Ova vrsta sabora episkopata, "Sinodus Episcoporum" uvedena je nakon Drugog vatikanskog sabora, dekretom pape Pavla Šestog, 1965. godine.

Do sada je bilo 12 ovakvih okupljanja, a odluku o sazivanju Sabora donosi papa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: