Roma Prajd u evropskim prestonicama

U više evropskih gradova organizovan je Roma Prajd u kom su učestvovali aktivisti za borbu protiv rasizma, kako bi se usprotivili nasilju i diskriminaciji Roma.

Izvor: B92

Nedelja, 07.10.2012.

19:54

Default images

Učesnici marša, među kojima su bili i brojni romski muzičari, slavili su i romsku kulturu.

Marševi su održani u Parizu i Pragu, a konferencije u okviru Roma Prajda organizovane su u mnogim gradovima od Bugarske do Danske.

"Zahtevamo borbu protiv rasizma i diskriminacije u celoj Evropi", izjavio je organizator Bendžamin Abtan, dodajući da tim manifestacijama žele i da slave različitost romske kulture, "koja je sastavni deo evropske kulture".

Roma Prajd je međunarodna inicijativa koju je pokrenuo Evropski narodni antirasistički pokret s ciljem da ohrabri Rome u Evropi da preduzmu akcije, da pokažu da su ponosni na svoje poreklo i da skrenu pažnju javnosti na probleme najveće manjine u Evropi.

U Francuskoj je aktuelna politička rasprava o tome kako se država ophodi prema Romima i šta treba uraditi s nelegalnim romskim naseljima, iz kojih je policija nedavno izbacila više stotina Roma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: