Madrid: 60.000 ljudi u protestu

Na hiljade Španaca demonstriralo je širom zemlje zbog vladinih mera štednje. To je samo deo rastućeg pokreta protesta koji ne pokazuje znakove posustajanja.

Izvor: B92

Nedelja, 07.10.2012.

19:31

Default images

Nezadovoljstvo bi moglo da dostigne vrhunac generalnim štrajkom u novembru, javio je Rojters, navodeći da se u centru Madrida okupilo oko 60.000 ljudi.

Danas je demonstriralo na stotine hiljada Španaca i njihovi protesti su skoro svakodnevni u proteklih nekoliko meseci, što stvara probleme vladi desnog centra koja se suočava sa regionalnim izborima i nastoji da uveri investitore da je zemlja stabilna, navela je britanska agencija.

Španski sindikati su saopštili da će organizovati opšti štrajk ukoliko vlada ne održi referendum o nepopularnim merama smanjenja troškova.

Mere štednje u 2013. uključuju rast poreza na promet i drugih taksi od 15 milijardi evra i gotovo sedam milijardi na ime štednje u regionima, koji samostalno upravljaju zdravstvom i obrazovanjem.

Ostatak štednje treba da bude ostvaren smanjenjem beneficija za nezaposlene i socijalne pomoći, kao i zamrzavanjem zapošljavanja u javnom sektoru.

Stopa nezaposlenosti u Španiji dostigla je skoro 25 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: