Indonezija: Proradio vulkan Lokon

Vulkan Lokon u indonežanskoj pokrajini Severni Sulavezi, počeo je da izbacuje oblake dima i pepela, koji su u okolnim selima izazvali blatnjavu kišu.

Izvor: B92

Nedelja, 07.10.2012.

17:54

Default images

Zvuk koji je Lokon proizvodio čuo se na udaljenosti od oko pet kilometara, a jaka, muljevita kiša, pala je na šest okolnih sela, rekao je zvaničnik agencije za praćenje vulkanskih aktivnosti Farid Ruskanda Bina.

Bina je rekao da stanovnici ove oblasti za sada neće biti evakuisani, jer se sela u kojima žive ne nalaze u opasnoj zoni, ali da vojska meštanima deli maske kako ne bi udisali vulkanski pepeo.

Na obroncima planine Lokon, visoke 1.750 metara, živi oko 33.000 ljudi, preneo je AP. Lokon je jedan od oko 129 aktivnih vulkana u Indoneziji, a u njegovoj poslednjoj jačoj erupciji 1991, poginuo je švajcarski planinar, dok je nekoliko hiljada ljudi napustilo svoje kuće.

Indonezijski arhipelag, sa oko 240 miliona stanovnika, poznat je po čestim zemljotresima i vulkanskim erupcijama, jer leži u pacifičkom "vatrenom prstenu", nizu pukotina u obliku potkovice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: