Ponovo sukob između Turske i Sirije

Turska vojska granatirala je teritoriju Sirije, posle granata koje su pale na turski grad Akčakale. To je drugi incident takve vrste u proteklih pet dana.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 07.10.2012.

17:50

Default images

Granata ispaljena iz Sirije pala je na nekoliko stotina metara od centra Akčakale, u kojem je u prethodnom granatiranju u sredu poginulo pet turskih civila.

Turska televizija NTV je javila da u današnjem incidentu nije bilo žrtava.

Granata ispaljena iz Sirije pala je oko 200 metara u teritoriju Turske, blizu Akčakala, a Turska je ubrzo nakon toga ispalila osam granata na sirijske mete.

Gradonačelnik Akčakala Abdulhakim Ajhan izjavio je da u incidentu niko nije povređen.

Ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu uzpozorio je u subotu da će Ankara snažno odgovoriti na svaku sirijsku granatu koja padne na tursku zemlju.

Turska novinska agencija Anadolija javila je da su snage sirijskog predsednika Bašara El-Asada granatirale grad Tal Abjad, koji se nalazi preko puta Akčakala i koji je pod kontrolom pobunjenika.

Turska privatna novinska agencija Dogan javila je da je vojni konvoj od šest vozila vidjen na putu od turskog grada Gazijantep ka sirijskoj granici.

Odnosi Ankare i Damaska, koji su napeti još od početka pobune u Siriji u martu 2011. godine, drastično su se pogoršali kada je prošle nedelje od granata ispaljenih sa sirijske teritorije stradalo pet turskih seljaka.

Turska, koja ima granicu sa Sirijom dugu 900 kilometara i primila je skoro 100.000 sirijskih izbeglica, otvoreno podržava pobunjeničku Sirijsku oslobodilačku armiju i traži zbacivanje predsednika Asada sa vlasti.

Skoro 80 odsto gradova i sela duž granice sa Turskom je van kontrole Damaska, kako tvrdi nezavisna opoziciona sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu.

Turski premijer Redžip Tajip Ergdogan rekao je da Turska ne želi rat sa Sirijom, ali da neće oklevati da odgovori na napade i da će režim sirijskog predsednika Bašara al Asada platiti "visoku cenu" ako bude novih incidenata.

Turske i sirijske snage razmenjuju vatru pet dana zaredom, od napada na turski grad Akčakale, u kojem je poginulo petoro civila. Na taj napad Ankara je odgovorila gađanjem sirijskih vojnih položaja.

Zbog sve većih tenzija u odnosima Turske i Sirije, SAD su izrazile zabrinutost da bi sukobi mogli da se prošire i na susedne zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: