Francuska: Čuvaju se sinagoge

Francuska je najavila da će pojačati bezbednost jevrejskih verskih objekata pošto je na jednu sinagogu u zapadnom pariskom predgrađu pucano ćorcima.

Izvor: B92

Nedelja, 07.10.2012.

16:34

Default images

Francuski predsednik Fransoa Oland sastao se danas s liderima jevrejske zajednice u zemlji i obećao je da će se što je "najčvršće moguće" boriti protiv ekstremizma i antisemitizma.

Prema njegovim rečima, francuske vlasti će "narednih dana, narednih sati" pojačati bezbednost oko jevrejskih verskih objekata kako oni ne bi bili meta napada poput sinagoge u pariskom predgrađu Aržontuil na koju je pucano sinoć.

Predstavnik sinagoge je rekao da je zdanje gađano sa oko osam ćoraka, pa je bogosluženje u njoj otkazano.

Kako je rekao, niko nije ozleđen u ovom incidentu, koji se dogodio pošto su u subotu širom Francuske sprovedene racije čija je meta bila islamistička ćelija nekoliko mladih Francuza.

Oni su, kako se navodi, nedavno primili islam. Jedan od pripadnika ćelije ubijen je juče u obračunu sa policijom.

Zvaničnici kažu da je taj mladić bio pod prismotrom još od proleća, otprilike od vremena kada je jedan francuski islamski ekstremista pucao na jevrejsku školu i vojnike i pri tom usmrtio sedmoro ljudi.

Uticajna muslimanska organizacija u Francuskoj, Francuski muslimanski savet (CFCM), uputio je jevrejskoj zajednici u toj zemlji izraze "bratske solidarnosti" posle hapšenja pripadnika jedne ekstremističke islamističke grupe koja je pripremala napade na jevrejske mete.

Predsednik CFCM-a Muhamed Musaui poručio je jevrejskoj zajednici da može da računa na "bratsku solidarnost te organizacije u pogledu svih napada kojima budu izloženi njeni pripadnici ili njene institucije".

Širom Francuske juče su sprovedene policijske akcije u kojima je razbijena jedna islamistička grupa 12 mladih Francuza osumnjičenih da su pripremali napade na jevrejsku zajednicu.

Jedan od pripadnika te grupe ubijen je juče u obračunu s policijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: