Turska ponovo napala Siriju

Turska ponovo uzvratila na granatiranje iz Sirije. Turski premijer Redžep Tajip Erdogan upozorava Damask i kaže da njegova zemlja nije zainteresovana za rat.

Izvor: B92

Petak, 05.10.2012.

20:51

Default images

Turska državna agencija Anadolija prenela je izjavu guvernera provincije Hataj, koji je rekao da su turske trupe "uzvratile vatru" nakon što je projektil pao u ruralno područje te provincije koja se graniči sa Sirijom. Tom prilikom niko nije povređen.

Turska artiljerija je protekla dva dana neprekidno gađala ciljeve u Siriji, nakon što su sirijske granate usmrtile petoro civila u Turskoj. Vojne operacije u Siriji juče je odobrio parlament u Ankari.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan ponovo je ranije danas upozorio Siriju da će platiti visoku cenu ukoliko i dalje bude izvodila napade.

"Još jednom pozivam režim (sirijskog predsednika Bašara) Asada i njegove pristalice - ne usuđujte se da testirate tursko strpljenje", rekao je Erdogan, obraćajući se pristalicama svoje vladajuće AKP partije u Istanbulu.

Testiranje turskih odbrambenih kapaciteta bila bi fatalna greška, po Siriju, dodao je on, ponovivši da Turska "nije zainteresovana za rat", ali i da nije daleko od njega.

"Turska će iz ovog incidenta izaći bez ogrebotine. Ali vi ćete biti razbijeni i platiti veliku cenu", kazao je Erdogan.

Na sirijsko-turskoj granici, na kojoj je prethodnih dana bilo međusobnog granatiranja, danas je bilo mirno, saopštila je sirijska Opservatorija za ljudska prava.

"Ništa se ne dešava na granici sada", izjavio je direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman agenciji AFP.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija prevazišao je noćas podele i jednoglasno usvojio saopštenje u kome se "u najoštrijem smislu" osuđuje sirijsko granatiranje turskog grada i smrt civila, ocenivši da je to kršenje međunarodnog prava.

Rusija poziva Tursku na uzdržanost

Rusija je pozvala Tursku da ostane mirna i izbegne bilo kakvu akciju koja bi povećala napetost sa Sirijom.

"Izražavamo nadu da će turska strana pokazati uzdržanost i da neće preduzimati bilo kakve korake koji bi doveli do daljeg komplikovanja situacije u regionu", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

U Moskvi ukazuju na izjave Vlade i Ministarstva spoljnih poslova Turske da će Ankara uložiti sve napore da spreči zaoštravanje situacije, kao i da će svoje akcije prema Siriji koordinirati s međunarodnom zajednicom.

U saopštenju se ponavlja stav Rusije da se zalaže za to da sami Sirijci mirno reše situaciju u zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: