Ostaci Karađorđevića na Oplencu

Povorka sa posmrtnim ostacima kneza Pavla, kneginje Olge i kneževića Nikole Karađorđevića stigla je iz Beograda u porodičnu Crkvu Svetog Đorđa na Oplencu.

Izvor: Tanjug

Petak, 05.10.2012.

17:44

Default images

Uz zvuke himne "Bože pravde", u prisustvu meštana Topole, kovčeg sa posmrtnim ostacima kneza Pavla, poslednjeg vladara Kraljevine Jugoslavije, uneli su gardisti Vojske Srbije, dok su članovi pevačkog društva iz Šumadije uneli kovčege sa posmrtnim ostacima kneginje Olge i kneževića Nikole.

Mogućnost da odaju počast Karađorđevićima građani će imati do ponoći i sutra od pet ujutru do sahrane, kojoj će prethoditi liturgija u 10 sati. Kako je planirano, liturgiju će služiti episkop australijsko-novozelandski Irinej.

Posmrtni ostaci kneza Pavla, kneginje Olge i kneževića Nikole Karađorđevića, koji su ekshumirani 28. septembra na groblju "Boa de Vo" u Lozani, ispraćeni su oko 17 sati iz Saborne crkve u Beogradu.
Foto: Tanjug
Nakon što je kolona s kovčezima krenula ka Oplencu, ćerka kneza Pavla, Jelisaveta, i članovi njene porodice razgovarali su sa brojnim građanima ispred Saborne crkve. Opelo su služili sveštenici Saborne crkve i episkop australijski Irinej.

Građani su od sinoć, kada su posmrtni ostaci uz intoniranje himne "Bože pravde" i zvuke crkvenih zvona uneti u Sabornu crkvu, u mimohodu odavali počast knezu Pavlu, kneginji Olgi i kneževiću Nikoli Karađorđeviću.

Tokom ceremonijalnog ispraćaja posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević ka Oplencu ulice u centru Beograda oko Saborne crke bile su zatvorene za saobraćaj.

Sahrana će, prema najavi Organizacionog odbora za prenos posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević, biti organizovana uz najveće državne počasti sutra u podne, a prisustvovaće joj i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.
Foto: Tanjug
Nikolić, koji je i predsednik Odbora, poručio je sinoć da je prenos posmrtnih ostataka kneza Pavla, kneginje Olge i kneževića Nikole Karađorđevića u Srbiju važan događaj i da će vlada nastojati da vrati i posmrtne ostatke kralja Petra i pored toga što "postoje izvesni problemi sa Sjedinjenim Američkim Državama".

"Sve je to utkano u istoriju i sudbinu naše države. Mislim da je ovo naš dug prema Karađorđevićima ne samo zato što su Karađorđevići, nego i prema knezu Pavlu zato što je on u to vreme bio regent - na izvestan način predsednik države", kazao je Nikolić.

Predsednik vlade Ivica Dačić konstatovao je sinoć da je povratak posmrtnih ostataka kneza Pavla, kneginje Olge i kneževića Nikole Karađorđevića veliki dan za Srbiju i čin opštenacionalnog pomirenja i da je to samo deo plana za povratak posmrtnih ostataka i drugih članova dinastije Karađorđević.
Foto: Tanjug
Patrijarh Irinej, koji je posle dočeka posmrtnih ostataka služio liturgiju u Sabornoj crkvi, ocenio je da je, zahvaljujući novoj vladi, posle sedam decenija ispravljena istorijska nepravda kada su knez Pavle i njegova porodica proglašeni izdajnicima.

Knez Pavle Karađorđević rehabilitovan je 15. decembra 2011. godine, čime je poništena odluka iz 1945. kojom je proglašen za ratnog zločinca kome su oduzeta građanska prava i imovina u zemlji.

Članovi dinastije Karađorđević sahranjeni su u Čikagu, Kaliforniji, Švajcarskoj, Atini i na groblju u Vindzoru, a njihovi potomci žele da posmrtne ostatke svojih predaka vrate u Srbiju.
Foto: Tanjug
Knez Pavle Karađorđević rođen je u Petrogradu 1893. godine i vladao je Kraljevinom Jugoslavijom sedam godina - od ubistva kralja Aleksandra u Marselju 1934. do 1941.

Nakon vojnog puča 27. marta 1941. sa porodicom je uhapšen i sporoveden do grčke granice. Predati su Englezima, koji su ih nekoliko dana docnije prebacili u Kairo, odatle u Keniju, gde su ostali do 1943.

Put ih odatle "vodi" u Južnu Afriku, da bi im 1947. na molbu engleske kraljice i kralja bio dozvoljen povratak u Evropu. Prvobitno mesto okupljanja bila je Švajcarska, tačnije Ženeva, a potom sledi put u Pariz, u kojem je knezu konačno dozvoljen boravak.

Knezu Pavlu "grad svetlosti" bio je dom do smrti - 14. septembra 1976. godine, a u oktobru 2012. došlo je vreme za "povratak kući".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: