Patrijarh zatražio zabranu Prajda

Patrijarh srpski Irinej tražio je da se zabrani održavanje Parade ponosa i izložbe Ecce homo, koja se danas otvara. Zabranu izložbe traže i islamske zajednice.

Izvor: B92

Sreda, 03.10.2012.

00:49

Default images

Iz EU poručuju da su "sve oči uprte u Srbiju", organizatori čekaju zabranu, dok huligani planiraju napade. "Dveri" su najavile i tužbe zbog izložbe.

Patrijarh Irinej je u saopštenju zatražio od predsednika vlade Ivice Dačića zabranu Parade i izložbe i naveo da je reč o "nagoveštenoj tragično komičnoj paradi srama, koja baca tešku moralnu senku na Beograd".

Dodaje se da se senka baca i na "našu vekovnu hrišćansku kulturu i na dostojanstvo porodice, kao osnovne ćelije ljudskog roda".

Za izložbu fotografija švedske umetnice Elizabete Olson Valin na kojima je Isus Hrist prikazan u ženskoj odeći, patrijarh kaže da je to dubokovređajuća izložba koju propagiraju homoseksualci, organizatori parade. "Nisam pretpostavljao da ću i ove godine biti primoran da vam se u ime Srpske pravoslavne crkve, njenih vernika koji predstavljaju dominantnu većinu Republike Srbije, kao i u ime brojnih članova drugih religija, obratim sa molbom i zahtevom, da autoritetom Predsednika Vlade, onemogućite skandaloznu izložbu fotografija švedske umetnice Elizabete Olson Valin", navodi patrijarh.

Povodom te izložbe, Dveri su saopštile da će podneti krivičnu prijavu protiv organizatora izložbe zbog krivičnog dela izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, jer smatraju da je ta manifestacija uperena na vređanje tradicionalnih religija i verskih zajednica.

Dveri će krivičnu prijavu podneti i protiv rukovodstva Centra za kulturnu dekontaminaciju, gde izložba treba da bude održana, a prijavile su i štandove na kojima će deliti letke protiv gej parade.

I Mešihat srbijanski Islamske zajednice Srbije pridružio se se zahtevima patrijarha srpskog Irineja i Pokreta Dveri za zabranu izložbe, jer uzori vernika ne smeju i ne mogu biti predmeti fikcija koje su suprotne njihovim stvarnim životima i ulogama u društvu.

"To nije umetnost niti sloboda govora, to je svesno i jasno vredjanje vernika i vere. Muslimani se osećaju jednako povredjenim skrnavljenjem lika Isusovog kao i kada je to činjeno sa likom Muhameda blagoslovljenog", piše u saopštenju.

Direktorka Centra Borka Pavićević očekuje da će se izložba održati bez većih problema. "Jako teško da nešto ima toliko veze sa samom izložbom, koju treba videti, a čini mi se da svi govore o nečemu što i nisu videli, pa da se o tome otvori neka ozbiljna rasprava, mi imamo pritiske da se cela stvar odloži. Mislim da će to proteći u redu i da će moći o tome da se razgovara na drugačiji način, a kako ko reaguje, za to postoje određeni društveni mehanizmi, i bitno je u tome da oni budu legalni, ili legitimni, a da ne budu nasilni i ulični", kaže Pavićevićeva.

Iako već danima iz policije stižu nezvanične informacije da će Parada ponosa, koja je zakazana za subotu, biti otkazana, organizatori još nisu dobili potvrdu relevantnih iz Ministarstva unutrašnjih poslova. Međutim, kako navode, slušajući izjave predsednika vlade Ivice Dačića i ostalih političara, realno je očekivati da će danas ili sutra dobiti zvaničnu informaciju o tome da će šetnja centrom Beograda i ove godine biti zabranjena.

Goran Miletić, član Organizacionog odbora Parade ponosa, kaže za "Danas" da su ranijih godina organizatori poštovali odluke vlasti o zabrani ove manifestacije, ali da ove godine „neće sedeti skrštenih ruku“ i da će, ukoliko ona bude zabranjena, preduzeti određene korake. O tome šta će tačno učiniti ne žele da govore sve dok ne dobiju informacije o tome da li će šetnja biti zabranjena.

Međutim, Miletić ističe da će događaj u slučaju da prajd bude otkazan biti sličan onom od prošle godine, kada su LGBT aktivisti blokirali saobraćaj na Terazijama i razvukli transparent na kome je pisalo „Ljubav. Normalno.“, a potom po kolovozu prosuli farbu u duginim bojama kako bi „Beograđani na točkovima preneli ljubav po celom gradu“. "Svakog časa očekujemo da dobijemo konkretne informacije i ako Parada ponosa bude otkazana, to će biti još jedna otvorena koalicija huligana i vlasti, budući da je upadljivo da su predstavnici vlasti imali isti argument, koji huligani koriste", ukazuje Miletić. On dodaje da je održavanje Parade ponosa finansirano iz domaćih i stranih donacija, a konačnI proračun toga koliko je potrošeno biće objavljen na kraju godine.

S druge strane, predsednik Gej lezbejskog info centra Predrag Azdejković smatra da su za zabranu ovogodišnje Parade ponosa, koja je gotovo izvesna, podjednako krivi i država i organizatori.

"Država godinama koketira sa ultradesničarskim i klerofašističkim organizacijama. Umesto da ih zabrani i kazni huligane zbog nasilničkog ponašanja, ona je nema, jer vlastima odgovara njihova prećutna podrška. Da se zakoni striktno primenjuju, ne bi bilo nikakvog problema da se prajd organizuje", ukazuje Azdejković.

Inače i švedska ministarka za evropske poslove Birgita Olson biće na Prajdu. Ona će 5. i 6. oktobra boraviti u poseti Beogradu, a tokom posete učestvovaće i na Paradi ponosa. Ona će razgovarati sa najvišim srpskim zvaničnicima o evropskom putu Srbije, ali i o položaju manjina, posebno LBGT osoba i Roma.

Podršku održavanju Parade ponosa pružio je i lider LDP Čedomir Jovanović, koji je rekao da je država dužna da omogući održavanje Parade ponosa koja je "velika usluga svima u državi, jer se kroz odnos prema šetnji može videti kakva je današnja Srbija".

On je dodao da je otac četvoro dece i da "posebno nema razumevanja za one koji brane hrišćanske vrednosti tako što misle da svakog oktobra mogu da polome Beograd, isprebijaju one koji su nemoćni i za to indirektno dobiju podršku onih koji su dužni to da spreče".

Sagovornik lista "Danas" navodi da su za zabranu ovogodišnje Parade podjednako krivi i sami organizatori „koji su učinili sve da do Parade i ne dođe“. Predsednik DS Boris Tadić podržao je održavanje Prajda.

Podsećamo, prošle godine policija je nakon konsultacija sa državnim vrhom odlučila da zabrani održavanja svih skupova, uključujući i Paradu ponosa. Ministar policije Ivica Dačić rekao je za B92 tada da je policija mogla upotrebom vatrenog oružja i vodenih topova omogućiti Prajd, ali da nije spreman na cenu da se izgube mnogi životi.

Trenutno je veoma neizvesno da li će Parada ponosa biti održana.

Predsednik vlade Ivica Dačić ponovio je juče da će Prajd biti zabranjen ako se proceni da postoje bezbednosni rizici.

Nova Srbija: Zabraniti Paradu ponosa

Nova Srbija (NS) zatražila je od Vlade Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova da iz bezbednosnih razloga otkažu Paradu ponosa, kao i sve skupove zakazane za 6. oktobar.

NS je u saopštenju za javnost ocenila da su u ovom trenutku važnija pitanja ekonomske konsolidacije, privrednog oporavka, privlačenja stranih investicija i borba protiv korupcije i kriminala od održavanja Parade ponosa.

Ta stranka je istakla da zahteva zabranu svih skupova iz bezbednosnih razloga "ne sporeći Ustavno pravo da se svi koji smatraju da su im prava ugrožena i bore za njih".

NS je pozvala sve pripadnike LGBT populacije da se za svoja prava bore kroz institucije države, a ne organizovanjem parade koja može ugroziti bezbednost građana i javni red i mir.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

332 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: