Austrija:Milijarder osnovao stranku

Austrijsko-kanadski industrijalac Frank Stronah predstavio je zvanično svoju strankom, s kojom namerava da učestvuje na parlamentarnim izborima u Austriji.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 27.09.2012.

18:38

Default images

Milijarder je, povodom osnivanja partije Tim Stronah“ kazao da je "27. septembar zasigurno jako važan dan, koji će ući u istoriju Austrije, ali i istoriju sveta". Njegova partija, kako je naglasio, namerava da Austriju izvuče iz dužničke krize i donese ravnopravniji tretman građana.

Govoreći o idućim parlamentarnim izborima Stronah je, u svom govoru, rekao da mu je cilj da osvoji prvo mesto.

Dvočasovno predstavljanje nove stranke bio je gotovo solistički šou Stronaha, a njegovi članovi su se držali u pozadini. Milijarder je uspeo da u svoje redove dovede četiri poslanika, zbog čega mu nisu potrebni potpisi građana za učešće na izborima.

Radi se o poslanicima iz redova Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) i Saveza za budućnost Austrije (BZO) Gerhardu Kefleru, Elizabet Kaufman-Brukberger, Erihu Tadleru i Robertu Lugaru.

Ukoliko u narednom periodu pridobije još jednog poslanika, što mu je namera, on bi, prema zakonu, mogao da osnuje poslanički klub u aktuelnom parlamentarnom sazivu.

Iz statuta, ali i izjava Stronaha je potpuno jasno da on rukovodi partijom, jer u statutima jasno stoji da "partiju spolja predstavlja samo predsednik".

"Ja sam čovek iz naroda", istakao je milijarder, koji je novinarima ispričao sopstvenu priču o detinjstvu za vreme Drugog svetskog rata, kao i više godina gladi.

Kada je reč o stranci, on je naglasio da ju je osnovao kako bi pomogao zemlji, jer je, kao i građani zabrinut za budućnost i blagostanje zemlje.

Kao i ranije, Stronah je kazao da bi trebalo ukinuti evro u sadašnjem obliku, i da svaka zemlja treba da ima sopstveni evro.

Partijski program, kako je najavio, biće izrađen do aprila, jer će na njegovoj izradi raditi stručni ljudi.

Prema aktuelnim istraživanjima, Stronah bi mogao računati na 15 do 17 odsto glasova austrijskih birača, koji do sada nisu bili dobronakloni prema novim strankama.

Na pitanje da li je Stronah politička ličnost kojem je moguće dati glas, čak 30 odsto je odgovorilo potvrdno, a 32 odsto smatra pozitivnim što ulazi u politiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: