Sastali se Nikolić i Eštonova

Srbija ne može vući poteze koji vode ka priznavanju nezavisnosti Kosova,rekao Tomislav Nikolić posle susreta s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton u Njujorku.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.09.2012.

00:19

Default images

Ukidanje lokalne vlasti i sudova na severu Kosova vodilo bi ka tome, dodao je Nikolić. Posle razgovora s Ketrin Ešton, NIkolić je objavio da se pregovori s Prištinom dižu na viši nivo i u Srbiji i u EU.

EU ne očekuje od Srbije da prizna nezavisnost Kosova, uveravala je predsednika Tomislava NIkolića Ketrin Ešton. Srbija, dodaje predsednik, nema nameru da se takvom scenariju približi ni posredno, što bi se, kako je rekao, dogodilo ukidanjem srpskih institucija lokalne vlasti na severu Kosova.

"Stigli smo do kraja sa ispunjavanjem zahteva kojima bismo se približili priznavanju nezavisnosti", rekao je Nikolić posle susreta sa Eštonovom.

On je dodao da bi ukidanje institucija na severu pokrajine, što je jedan od zahteva na kome instistiraju neke članice EU, naročito Nemačka upravo bi bilo promovisanje nezavisnosti Kosova, "a to ne možete očekivati od ove vlade".

Šefica evrpske diplomatije prenela je spremnost da lično preuzme koordinaciju dijaloga Beograda i Prištine kada on bude nastavljen.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da će srpska strana platformu za pregovore sa Prištinom pripremiti odmah po njegovom povratku u Srbiju, a da će visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton predstavljati EU u tom dijalogu.

"Čim budemo definisali stavove, onda će onaj ko bude vodio pregovore otići u Brisel i ne mislim da treba da tražimo mnogo da bisimo to dobili, mislim da treba napišemo šta želimo i od toga ne odustajemo", rekao je Nikolić.

Dijalog, koji se vodi pod okriljem EU, do sada je vodio izaslanik Ketrin Ešton Robert Kuper, koji se u međuvremenu penzionisao.

Novi angažman Eštonove značio bi da je i Unija prihvatila ideju da taj posao treba da preuzmu najviši zvaničnici. Po mišljenju predsednika NIkolića, to je posao za predsednika vlade, ministra spoljnih poslova, pa i njega samog, ako takva pomoć od njega bude tražena.

"Strategija Srbije za nastavak dijaloga biće definisana odmah po mom povratku iz Njujorka", rekao je Nikolić.

Nikolić je rekao da je obavestio Ketrin Ešton da Srbija namerava da sprovede sve do sada preuzete obaveze iz dijaloga s Prištinom, iako su "neke političke".

Nikolić je izjavio da je obećao da Srbija neće ispunjavati evropske uslove samo uoči donošenja važnih odluka u Briselu, već da će saradnja biti konstantna.

On je istovremeno obavestio Eštonovu da Srbija gaji dobre odnose i sa drugim zemljama i da je morala da se obrati Ruskoj Federaciji za zajam za budžet jer nijedna druga zemlja nije bila voljna da ga da. Eštonova je na to, navodno, odgovorila pozitivno, izjavom da Uniji ne smetaju dobre veze Srbije sa drugim državama.

Razgovorom sa Ketrin Ešton privodi se kraju boravak Nikolića u Njujorku. Poslednji sastanak na marginama 67. zasedanja Generalne skupštine UN biće sa jednim od zamenika Hilari Klinton Vilijemom Brnsom.

Predsednik Nikolić se susreo i sa Andersom Fog Rasmusenom, kome je poručio da očekuje da NATO na Kosovu obavljaja dužnost na statusno neutralan način.

Šefica evropske diplomatije sastaje se s predsednikom Srbije dve nedelje pošto je Beogradu sa više mesta iz EU poručeno da slede novi uslovi na putu ka članstvu, što se je kao poruka stiglo iz Berlina, a na neki način potvrđeno izjavom šefa slovačke diplomatije Miroslava Lajčaka.

Pre Tomislava NIkolića, sa Ketrin Ešton je razgovarao Hašim Tači. Premijer Kosova ne može da učestvuje na raspravama koje se vode u okviru 67. zasedanja Generalne skupštine, ali ne odustaje od žive diplomatske aktivnosti. Svakoga dana je u Ujedinjenim nacijama, gde navodno boravi u aranžmanu pod okriljem UNMIK-a.

Što se Generalne skupštine UN tiče, posle burnog dana i oproštaja predsednika Irana Mahmuda Ahmadinežada, pošto mu uskoro ističe mandat, debata na najvišem nivou se nastavlja.

Očekuju se nastupi zvaničnika zemalja bivše Jugoslavije, Izraela, Palestine, Kine, ali i novih vlasti u Libiji koje ovih dana uveravaju svet, a naročito Amerikance, da sve čine kako bi pronašle i kaznile atentatore na američkog ambasadora Krisa Stivensa.

"SAD ne traži priznanje Kosova"

SAD ne traže i ne očekuju da Srbija prizna nezavisnost Kosova, rekao je danas u Njujorku zamenik državnog sekretara SAD Nikolas Berns na sastanku sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Kako je rečeno agenciji Beta u timu srpskog predsednika, Nikolić je Bernsu preneo stav da Srbija ostaje posvećena zaštiti svojih interesa na Kosovu.

Nikolić koji se sa Bernsom sastao na marginama zasedanja Generalne skupštine UN, rekao je da će svi do sada postignuti sporazumi sa Prištinom biti sprovedeni, ali da se ustupci ne mogu tražiti samo od jedne strane.

"Problem Kosova može i biće rešen", poručio je Nikolić.

Berns je rekao da SAD žele unapredjenje saradnje dve zemlje u svim oblastima, posebno izdvojivši odbranu. Srpska delegacija večeras završava četvorodnevnu posetu Njujorku gde je učestvovala na zasedanju Generalne skupštine UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

99 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: