Jeremić se sastao sa Obamom

Predsednik Generalne Skupštine UN Vuk Jeremić sastao se sa predsednikom SAD Barakom Obamom i izložio mu prioritete srpskog predsedavanja GS UN.

Izvor: Tanjug

Utorak, 25.09.2012.

21:04

Default images

Jeremić je dodao da je Srbija danas iskoristila priliku da u UN pošalje važne poruke svetu

"Mi smo danas poslali dve snažne poruke svetu - jednu poruku da smo u stanju da predvodimo važnu međunarodnu organizaciju i da budemo uključeni u sva svetska pitanja i jasnu nacionalnu poruku o tome šta su prioriteti, šta je za nas prihvatljivo, a šta ne, pogotovo kada je reč o Kosovu i Metohiji", rekao je Jeremić u izjavi za televiziju Prva.

"Kada imate dva prva govornika u pet, i kada vas sluša ceo svet, to je dobar način da predstavite svoje stavove. Mislim da smo uspeli u tome", poručio je on.

Jeremić se sastao sa predsednikom Obamom kome je izneo prioritete srpskog predsedavanja, pri čemu je, posebno istakao potrebu uspostavljanja koordinacionog mehanizma između GS UN i G20 u sagledavanju svetskih ekonomskih problema.

"Bio je to zvaničan sastanak predsednika Generalne skupštine SB i predsednika SAD. Izneli smo prioritete srpskog predsedavanja, tražili smo podršku za sve ideje koje smo izneli na današnjem otvaranju GS", rekao je Jeremić.

Predsednik Obama je sa razumevanjem primio ovu inicijativu i obećao saradnju po ovom i drugim pitanjima. U razgovoru su razmatrana i bezbednosna pitanja, sa posebnim osvrtom na Bliski istok, a naročita pažnja je poklonjena situaciji u Siriji i izraelsko-palestinckim odnosima.

Sastanak je održan u pauzi zasedanja koju je sazvao Jeremić, odmah nakon govora američkog predsednika.

Jeremić nastavlja seriju bilateralnih susreta sa šefovima država i vlada, kao i ministrima spoljnih poslova država članica UN, danas su između ostalog predviđeni susreti sa predsednikom vlade Italije Montijem, katarskim emirom i predsednikom Egipta Morsijem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: