Berluskoni: Monti je nemački vazal

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni kritikovao je aktuelnog premijera Marija Montija zbog politike štednje i reformi nazvavši ga "vazalom Nemačke".

Izvor: Tanjug

Utorak, 25.09.2012.

19:59

Default images

On je Nemačku opisao kao "hegemonijalnu državu" koja drugima diktira pravila.

Berluskoni je u objavljenom intervjuu za italijansko izdanje lista "Hafington post" kritikovao Montija zbog povećanja poreza i uvodjenja reformi.

On je još rekao da je Monti previše "servilan prema Nemačkoj, hegemonističkoj državi koja drugim evropskim zemljama diktira pravila discipline i štednje" te da bi on, da je na njegovom mestu, bio manje "vazal Nemačke".

Bivši italijanski premijer je priznao da je bilo grešaka još prilikom uvodjenja evra, ali da bi "sada bilo teško izaći iz evrozone". Jedina opcija je, po njegovom mišljenju, da se Nemačka ubedi da sama štednja nije dovoljna.

Monti je "dobro počeo, ali je nažalost u trenutku kada su neophodni štednja i rast, pokleknuo pod pritiskom levice", rekao je Berluskoni u intervjuu.

Berluskoni se povukao sa mesta premijera u novembru 2011. godine zbog ekonomske krize koja je potresala Italiju, a nedavno je najavio da se vraća u politiku.

Čekajući da vidi kakav će izborni zakon stupiti na snagu pre nego što donese odluku o kandidaturi, Berluskoni i dalje drži Italijane u neizvesnosti oko toga da li će se na izborima, koji će se održati u aprilu iduće godine, kandidovati za premijera kao čelnik Partije za slobodu, koja je naglo izgubila na popularnosti otkako je on otišao sa vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: