"Nezavisnost ne dolazi u obzir"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao gostujući u vestima B92, nakon govora u UN, da ne dolazi u obzir da Srbija prizna nezavisnost Kosova i Metohije.

Izvor: B92

Utorak, 25.09.2012.

18:30

Default images

Nikolić smatra da njegov govor na generalnoj debati 67. zasedanja Generalne skupštine UN jeste bio oštar, ali da je morao svima da jasno kaže da će vlast Srbije poštovati sve što je u dosadašnjem dijalogu između Beograda i Prištine postignuto, ali da dalje od toga neće moći biti učinjeno te da "nezavisnost ne dolazi u obzir".

"Poštovaćemo sve što je prethodna vlast dogovorila u dijalogu, ali dalje od toga mi ne idemo. Mi se nalazimo na ivici i sve dalje od toga, mi padamo u nezavisnost Kosova i Metohije, znači padamo sa ivice i zašto bismo to uradili svesno. Ako već kažemo da nema nezavisnosti, hajde da učinimo sve da pokažemo kako može dobro da se živi na Kosovu i Metohiji, da može da se živi po svim standardima, možemo da damo mnogo toga i da privremenim institucijama prepustimo rukvođenje velikim delom teritorije, ali nezavisnost zaista ne dolazi u obzir", rekao je Nikolić.

On se u razgovoru sa Ljubicom Gojgić osvrnuo na svoj govor pred Generalnom skupštinom UN gde se, kako je rekao, trudio da svima jasno kaže kakav je njegov stav u vezi sa Kosovom.
Foto: Tanjug
"Trudio sam se da onima koji su priznali nezavisnost Kosova i onima koji to nisu, i onima koji se sa nama slažu kao i onima koji se sa nama ne slažu da im kažem da ja moram da poštujem principe države, a to znači da tako lako nećemo odustati od svega što je država do sada uradila. Samim tim ne možemo da poništimo ni rezultate dogovora koji su do sada postignuti, iako su nepovoljni po nas. I kao što sam rekao u sali, to predstavlja ispunjavanje albanskih želja i taj dogovor je donet pod vrlo teškim pritiscima na tadašnje rukovodstvo Srbije, ali ćemo mi sve što je dogovoreno poštovati", rekao je u Njujorku za B92 predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Nikolić je naveo i da je svestan da je tokom govora u UN pominjao i stvari koje pojedini predstavnici EU ne vole da čuju.

"Ja sam govorio i o zločinima protiv Srba i o trgovini organima, o kojima svi ćute i kojima na savesti već dve godine leži izveštaj Dika Martija i sve mi se čini da je to pokušaj da ostane da su Srbi jedini koji su činili zločine i da nad njima zločini nisu ni počinjeni. EU i dalje mora da drži uravnotežen stav, da bude neutralna u pogledu statusa Kosova i Metohije i da insistira isključivo na našim preuzetim obavezama. I posle ovog govora mislim da mi više niko neće moći tako otvoreno da govori o nezavisnosti Kosova i Metohije".

Na pitanje da li očekuje da mu Zapad zameri i kaže da je sada radikalizovao svoj stav u vezi sa Kosovom, Nikolić je rekao da je sve ovo govorio i ranije, i u vreme kada su bili izbori i pre izbora.

"Da mi je neko pre šest godina rekao da ću prihvatiti da sprovedem sporazum koji je pre mene učinjen i po kome će mnogi Srbi biti nezadovoljni iako su za proteklih 12 godina mnogo toga tamo sačuvali, ja ne bih verovao. Međutim, život je doneo potpuno drugi odnos na terenu. Dalje od ovoga, ja ponavljam, nećemo ići. Ne gospođa Ešton, nego ne postoji čovek na svetu koji bi mogao na mene da utiče, da ja sada imam autocenzuru i govorim ono što mislim da će biti prihvatljivo za nekoga iz sveta".

"Sa Obamom kurtoazno"

Tomislav Nikolić se u Njujorku dva puta sreo sa predsednikom SAD Barakom Obamom, sinoć na prijemu i danas na Generalnoj skupštini.

"Danas smo proveli jedno vreme zajedno kada je on završio govor a ja se pripremao za svoj. Bilo je, ja bih rekao, kurtoazno, pa možda se malo i izašlo iz okvira toga, pošto je gospodin Obama, na predstavljanje nekog od svojih saradnika, rekao da sam ja predsednik Srbije dodao - Pa mi smo stari prijatelji, mi se znamo. Mi nismo stigli da razgovaramo, ja sam razgovarao sa njegovim saradnicima više o tome šta to Amerika može da učini za rešavanje pitanja Kosova i Metohije a ne da od Srbije isključivo traži da ispuni sve što traže".

Nikolić kaže da je zadovoljan bilateralnim sastancima koje je ovih dana imao u Njujorku. Predsednik Srbije je imao više neformalnih susreta, između ostalog sa svim liderima zemalja u regionu kada su se "okupile sve zemlje bivše Jugoslavije".

On je ponovio da nikako nije dolazilo u obzir da se rukuje sa predstavnicima Prištine koji kao gosti borave u Njujorku, ni sa Atifete Jahjagom ni sa Hašimom Tačijem.

"Uopšte nije vreme za to niti ja osećam potrebu, niti bi mi bilo ko to u Srbiji oprostio. Dakle, kad budemo nešto postigli čime ćemo svi biti zadovoljni možemo mi i da se rukujemo. Ja sa Tačijem zaista nemam razloga da se rukujem bilo kada", kaže Tomislav Nikolić.

Ipak, Nikolić je imao poruku za Tačija da treba da razmisli da li je cilj da "obmanjuje svoje građane da su dobili državu a onda dođe u sedište UN kao gost, sedi na galeriji jer ne može da učestvuje u radu UN".

"Ja mislim da on treba da razmisli o tome šta je do sada postignuto, šta bi moglo još da se postigne. Srbija je spremna da razgovara o svemu na temelju povelje UN i Rezolucije 1244. Ali očigledno je da, dok postoji ovakav Savet bezbednosti i ovakva povelja UN, da takozvano Kosovo ne može da bude član UN i da on nikada ne može da sedi kao član u ovoj sali", zaključio je Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

187 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: