Dačić: Datum u prvoj polovini 2013.

Predsednik vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da očekuje da će Srbija u prvoj polovini naredne godine dobiti datum početka pregovora za članstvo u EU.

Izvor: Beta

Utorak, 25.09.2012.

18:13

Default images

Dačić je u Beogradu razgovarao s ministarkom za evropske poslove Irske Lusindom Krajton i rekao da očekuje da Srbija datum početka pregovora o članstvu dobije upravo za vreme predsedavanja Irske Savetu ministara EU.

Kako se navodi u saopštenju, zajednički je ocenjeno da je Srbija posvećena procesu evropskih integracija i da u tome ima podršku Republike Irske.

Poruka susreta je i da će obe vlade raditi na unapređivanju bilateralnih odnosa Srbije i Irske, a u planu su i uzajamne posete dva premijera.

Irska ministarka za evropske poslove Lusinda Krajton izrazila je nadu da će Srbija tokom irskog predsedavanja Savetu ministara EU - od 1. januara do 30. juna 2013. godine, dobiti datum početka pregovora.

Krajtonova je punu podršku Irske naporima Srbije na putu ka EU izrazila u razgovoru s potpredsednikom Vlade i ministrom spoljne i unutrašnje
trgovine i telekomunikacija Rasimom Ljajićem.

Oni su razgovarali o nastavku evropskih integracija Srbije i izazovima s kojima se Beograd suočava na putu ka Evropskoj uniji.

"Punopravno članstvo u EU apsolutni je spoljnopolitički prioritet Srbije", kazao je Ljajić i ukazao da Vlada Srbije čini maksimalne napore kako bi u što skorijem roku dobila datum početka pregovora za pristup EU - što bi, kako je naveo, bio do sada najveći iskorak u procesu evropskih integracija Srbije.

Srbija je učinila najviše od svih zemalja na Balkanu u procesu pomirenja i učvršćivanja dobrosusedskih odnosa i ima puno moralno pravo da od međunarodne zajednice zahteva sveobuhvatnu, temeljnu i nezavisnu istragu o trgovini ljudskim organima Srba i drugih nealbanaca na Kosovu posle 1999. godine, o čemu postoje ozbiljne indicije koje su navedene u izveštaju izvestioca Saveta Evrope Dika Martija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: