"Kosovo nije uslov za prijem u EU"

Austrijski političar Franc Šausberger kaže da bi Srbija mogla 2013. da dobije datum za početak pregovora s EU, kao i da priznavanje Kosova nije preduslov za to.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.09.2012.

22:42

Default images

Predsednik Instituta regiona Evrope (IRE) je, u izjavi Tanjugu, kazao da iduće godine zasigurno neće početi pregovori o članstvu u EU, ali da bi mogao biti utvrđen datum za početak prgeovora.

"Međutim, na Srbiji je još da ispuni neke preduslove, i u tome smo spremni da joj pomognemo", poručio je bivši gradonačelnik austrijske pokrajine Salcburg.

Šausberger je podsetio da je Srbija već duže vreme težište aktivnosti IRE, koja se trudila da pomogne u dobijanju statusa kandidata, a sada namerava da podrži ovu zemlju u dobijanju datuma za početak pregovora.

Upitan da li, kako se može čuti od pojedinih nemačkih političara, Srbija mora priznati nezavisnost Kosova za ulazak u EU, on je kazao da smatra da pitanje "definitivnog priznanja neće biti preduslov".

Istovremeno je naglasio da će svakako biti potrebno da Beograd i Priština mora da se približe, pregovaraju i da je neophodno da se u tome vidi napredak.

Na pitanje da li će priznavanje nezavisnosti biti neophodno za dobijanje statusa člana EU, Šausberger je odgovorio da "definitivno to ne bi rekao".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: