Dubravki Stojanović uručena nagrada

Istoričarka Dubravka Stojanović dobitnica je ovogodišnje nagrade "Osvajanje slobode", koju dodeljuje Fond "Maja Maršićević Tasić".

Izvor: Beta

Ponedeljak, 24.09.2012.

20:57

Default images

Nagradu dodeljuje Fond "Maja Maršićević Tasić" ženi koja se svojim delovanjem zalaže za afirmaciju principa ljudskih prava, pravne države, demokratije i tolerancije u društvu, a uručuje se 24. septembra, na dan kada je bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević 2000. godine izgubio izbore.

"Verovalo se 2001. godine, kada je nagrada prvi put dodeljena Olji Bećković, da se prostor slobode širi. Zato ključno pitanje koje sebi danas moramo da postavimo jeste šta se desilo 2012. Da li je to normalna promena vlasti ili slom modela slobode koji je osvojen 24. septembra 2000? Ako je tačan drugi odgovor, onda je pred nama dugo osvajanje slobode", rekla je Dubravka Stojanović.

Ona je istakla da "sloboda tek treba da počne da se ostvaruje".

Prošlogodišnja dobitnica, direktorka nevladine organizacije iz Novog Pazara Urban-in Aida Ćorović rekla je da je Dubravka Stojanović beskrompromisna na putu pravde i da je istovremeno "izvor nežnosti i čelične snage".

Predstavnik Upravnog odbora Fonda "Maja Maršićević Tasić" i bivši šef diplomatije Goran Svilanović rekao je u snimljenoj video poruci da je Dubravka Stojanović u najtežim vremenima hrabro dizala glas protiv glavnog toka i zastupala prave vrednosti, iako je to nekada bilo bolno i neprijatno.

Vanredna profesroka na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu Dubravka Stojanović uređivala je "Godišnjak za društvenu istoriju", potpredsednica je Balkanskog komiteta za obrazovanje u oblasti istorije, bavi se pitanjima demokratije, interpretacijama istorije u novijim srpskim udžbenicima, procesima modernizacije, kao i istorijom žena u Srbiji.

Nagradu je dodelio žiri koji su činile prethodne dobitnice nagrade Aida Ćorović, profesorka Srbijanka Turajlić, glumica Mirjana Karanović, novinarka Lila Radonjić, direktorka Građanskog pakta za jugoistočnu Evropu Hedvig Morvai-Horvath, dramaturškinje Borka Pavićević i Biljana Srbljanović, Ružica Đinđić, fotografkinja Goranka Matić i novinarka Olja Bećković.

Fond "Maja Maršićević Tasić" osnovan je 2001. godine radi očuvanja uspomene na Maju Maršićević-Tasić, političarku i novinarku, koja je svojim dugogodišnjim radom doprinela demokratskim promenama u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: