Građani EU dišu zagađen vazduh

Gotovo trećina stanovnika evropskih gradova izložena je zagađenosti vazduha iznad granice koju dozvoljavaju propisi EU.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.09.2012.

19:25

Default images

To se navodi u najnovijem izveštaju Evropske agencije za zaštitu čovekove okoline - EEA.

Ukoliko se koristi limit Ujedinjenih nacija taj broj je trostruko veći, prenosi AFP. Tokom 2010. godine, 21 odsto stanovnika evropskih gradova je disalo vazduh sa koncentracijama takozanih finih čestica PM10 iznad dnevne granice koju dozvoljava EU.

PM10 su čestice prečnika 10 mikrometara ili 10 milionitih delova metra. Međutim još su opasnije čestice PM 2,5 koje su četiri puta manje i koje mogu da udju duboko u pluća čak i putem krvotoka.

Oko 30 odsto stanovnika gradova je izloženo koncentraciji PM 2,5 iznad nivoa dozvoljenog u EU, navela je EAA.

"U mnogim zemljama koncentracija štetnih materija je još iznad legalnog i preporučenog nivoa," rekla je izvršna direktorka EEA Žaklin Mekglejd dodajući da zagadjenje u najteže pogodjenim gradiovima i područjima smanjuje očekivanu životnu dob za dve godine.

Mereno aršinom Svetske zdravstvene organizacije situacija je još gora. Preteranim koncentracijama PM10 je izloženo 81 odsto stanovnika gradova a previsokoj koncentraciji čestica PM2,5 je izloženo 95 odsto.

Ove čestice se uglavnom nalaze u izuduvnim gasovima u gradovima a najviši nivo je zabeležen u industrijalizovanim zonama centralne i istočne Evrope.

Dobra vest je, kako se navodi u izveštaju, da je emisija "primarnih" čestica PM10 i PM2,5 koje se oslobadjaju direktno a ne indirektno u vazduh opala za 15 odsto izmedju 2001. i 2010. godine.

"EU je smanjila emisiju mnogih zagadjivača tokom proteklih deset godina ali možemo učiniti više, rekla je Mekglejdova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: