Češka: 24 preminulo od alkohola

Broj žrtava trovanja krijumčarenim alkoholom s metanolom u Češkoj, porastao je na 24, pošto je, posle dve nedelje provedene u bolnici, umrla jedna žena.

Izvor: Tanjug

Subota, 22.09.2012.

22:19

Default images

"Žena je 6. septembra, u kritičnom stanju, dovezena u bolnicu u mestu Havirov, na severu Moravske", izjavio je zamenik direktora bolnice Jaroslav Luks.

Luks je dodao da je pacijentkinja popila veliku količinu otrovnog alkohola, da je momentalno izgubila svest i više se nije budila, prenela je češka agencija ČTK.

Na odjeljenju intenzivne nege ove bolnice nalazi se još jedna osoba u teškom stanju. Češka vlada je pre dva dana zabranila izvoz žestokih pića sa više od 20 odsto alkohola u druge zemlje Evropske unije. Zabranu je, na zahtev EU, proglasio ministar zdravlja Leoš Heger. Prvi put u istoriji, češka vlada je prošle nedelje zabranila prodaju žestokih pića, koja bi, kako je Heger tada rekao, mogla da potraje nedeljama. Premijer Petr Nečas rekao je da se njegova vlada nada da će zabrana biti ukinuta uskoro, kada stupi na snagu nova odredba po kojoj u Češkoj mogu da se prodaju samo žestoka pića koja imaju etiketu sa poreklom, sadržajem i dostavom. Zabranu žestokih pića iz Češke prve su uvele Poljska i Slovačka. Češka policija uhapsila je u vezi s ovim slučajem dvojicu ljudi i zaplenila 400 litara ilegalnog alkohola i u jednoj garaži pronašla i oko 500 boca i dva bureta sa ilegalnim alkoholom. Prema češkim stručnjacima, ovo je najgori slučaj trovanja alkoholom u toj zemlji za najmanje tri decenije. Ovako veliki slučajevi trovanja krijumčarenim alkoholom retki su u Češkoj, ali državni i privredni zvaničnici procenjuju da prodaja ilegalnog alkohola raste i da ga na tržištu ima od 10 do 20 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: