Zukorlić: BiH nije spremna za mene

U Sarajevu se sutra bira novi vrhovni poglavar Islamske zajednice, ali među kandidatima nema Muamera Zukorlića, glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji.

Izvor: B92

Subota, 22.09.2012.

16:18

Default images

Zukorlić je važio za jednog od glavnih pretendenata na ovim izborima.

On u intervjuu za B92 govori zašto nije kandidat, ali i o tome koliko je rezultat od jedan odsto osvojenih glasova na predsedničkim izborima uticao na njegove ambicije.

Vi ste danas građanin Bosne i Hercegovine, prijavili ste se u Srebrenici, zbog čega?

- Ja sam državljanin i Srbije i BiH. U skladu sa zakonima obe države, imam dvojno državljanstvo. Prijavio sam boravak u Srebrenici kao izraz svog moralnog čina u pogledu naglašavanja oprljane ljudske savesti u Srebrenici. Dakle, tu se dogodio genocid krajem 20. veka u Evropi, na Balkanu i imam osećaj da i oni koji su neposredno odgovorni za taj genocid i oni koji su posredno odgovorni za sve što se tu desilo pokušavaju da se nekako to potisne u zaborav i da se ide dalje kao da se ništa nije desilo. To je jako opasno. Takvi zločini kada se pokušavaju potisnuti, rizikujemo da se ponove. I zato je moj odlazak u Srebrenicu bio podizanje glasa u korist Srebrenice koja predstavlja simbol bošnjačkog stradanja pre svega, ali i simbol civilizacijskog kraha savremenog sveta.

Međutim, nije malo onih koji to povezuju sa vašom ambicijom da postanete reisul-ulema IZ BIH. Nije nikakva tajna da imate podršku reisul- uleme Cerića.

- To je sada već prevaziđeno, obzirom da je vreme za kandidovanje za poziciju vrhovnog verskog poglavara u Sarajevu završeno. Glasanje je u nedelju, ja nisam među kandidatima iako je bilo jako mnogo predloga od strane mojih prijatelja i važnih faktora u IZ da treba da nešto učinim. Moj stav je bio da Bosna još nije spremna za mene, a ja još nisam spreman ostaviti Sandžak.

Mnogi vas vide kao jako ambicioznog čoveka, ali da li su te vaše ambicije danas manje posle predsedničkih izbora kada ste osvojili tek nešto više od jedan odsto glasova?

- Moje ambicije u pogledu borbe za slobodu i pravdu, prevashodno za moj narod, ali i sve druge ljude su beskrajne i ma šta se desilo na tom putu, moje ambicije se samo povećavaju. Što se tiče rezultata, zaboravljate da sam na tim izborima jedini Bošnjak sa takvim neposrednim političkim legitimitetom i tu je moj ključni cilj ostvaren. Dakle, niti jedan političar u Sandžaku nije dobio toliki broj glasova koji sam ja dobio, pa iako nisam postao, na nesreću Srbije, predsednik ove države ja sam ključni i nezaobilazni sagovornik u svim važnim nacionalnim pitanjima Bošnjaka u narednih pet godina.

Pred izbore ste "koketirali" sa podrškom SNS i Tomislavu Nikoliću i niste krili razočaranje DS-om i Borisom Tadićem. Koliko ste danas vi zadovoljni onim što nova vlada i predsednik rade na početku svog mandata?

- Nisam podržavao Tomislava Nikolića, iako je on imao velike koristi od moje borbe protiv Borisa Tadića. Nisam zadovoljan ponašanjem kancelarije za odnose sa verskim zajednicama i Ministarstvom prosvete, koje nastavlja obračun sa veroučiteljima Islamske zajednice. Naredni dani će pokazati da li je to politika i nove vlade ili nastavak stare navike srednjih činovnika vlasti. Ukoliko se dokaže da je to nastavak onoga što je bilo jednako kako smo stajali protiv negativnog ponašanja prethodne vlade, bićemo odlučni i u slučaju ove vlade. Dakle, kako se budu ponašali prema IZ i Bošnjacima, tako ćemo se i mi ponašati prema njima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: