Velika koalicija na Kosovu?

U Prištini se poslednjih dana sve više govori o tome da se priprema velika koalicija Demokratske partije Kosova i Haradinajeve Alijanse za budućnost Kosova.

Izvor: B92

Subota, 22.09.2012.

12:18

Default images

Vladajuća Demokratska partija Kosova premijera Hašima Tačija nezadovoljna je zbog umešanosti njenog koalicionog partnera, Alijanse za novo Kosovo Bedžeta Pacolija, u korupcionaške afere.

U Alijansi za budućnost Kosova, Ramuša Haradinaja, ne odbacuju mogućnost ulaska ove partije u vladu sa Demokratskom partijom Kosova Hašima Tačija.

"Uvereni smo da je Kosovo već u krizi zbog lošeg upravljanja, neefikasnosti sadašnje vlade, tako da su potrebne promene. Kao Alijansa, očekujemo povratak našeg lidera Haradinaja, kako bi se on našao na čelu alijanse i na čelu Kosova. Zainteresovani smo da upravljamo zemljom, da preuzmemo odgovornosti koje nam pripadaju", rekao je Burim Ramadani, generalni sekretar Alijanse za budućnost Kosova.

U posmatračkim krugovima se ideja o koaliciji između PDK i AAK ne posmatra blagonaklono.

Analitičar Behljulj Bećaj sa sumnjom posmatra motive koji leže iza mogućnosti uspostavljanja koalicije između DPK I ABK.

"Mislim da na Kosovu više ili manje jedino pravilo koje važi jeste da nema pravila. Prema tome, sve to što je do sada Alijansa uradila u svojstvu dežurnog kritičara u odnosu na vlast, mislim da će to biti zaboravljeno ukoliko bude dominirao interes, a interes te partije je da bude u vlasti, prema tome ovde je jedna ogoljena trka potencijalnog karaktera da se domogne vlasti, a ne zbog realizacije programskih načela koja su možda od dijametralne suprotnosti sa onim što vlast aktuelno pruža", kaže Behljulj Bećaj.

Burim Ramadani kaže da je ulazak Alijanse za budućnost Kosova u vladu moguć, ali samo pod jednim uslovom.

"Naš politički cilj je da Haradinaj bude premijer, jer verujemo da je on najbolji lider koji može da upravlja vladom, naročito u vremenu u kojem se nalazimo. Za drugu matematiku je još rano govoriti, jer mi ne očekujemo nijedan korak, nijedan dogovor, dok se Haradinaj ne bude slobodan vratio na Kosovo", rekao je Ramadani.

Bolji poznavaoci prilika u Prištini tvrde da su vladajuća Demokratska partija Kosova i premijer Tači prinuđeni na proširenje vlade i uključivanje u nju većih partija zbog očekivanog dijaloga o severu Kosova, za čiji ishod Tači ne želi da preuzme kompletnu odgovornost na svoja pleća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: