Nikolić putuje u Njujork na GS UN

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić trebalo bi tokom vikenda da otputuje u Njujork, na zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija,

Izvor: B92, Danas

Subota, 22.09.2012.

10:21

Default images

Tamo će imati više bilateralnih sastanaka visokog nivoa i obratiti se učesnicima plenarnog zasedanja.

Nikolićeva poseta zvanično počinje u ponedeljak, 24. septembra, kada predsednik SAD Barak Obama priređuje svečanu večeru za šefove država i vlada, učesnike 67. godišnje Generalne skupštine UN.

Prema spekulacijama diplomatskih izvora, postoji mogućnost da na prijemu dođe do kratkog susreta i simboličnog rukovanja Nikolića i predsednice Kosova Atifete Jahjage. Dan kasnije, u utorak, predsednik Srbije govoriće na plenarnom zasedanju, i to kao treći lider po redu, posle predsednice Brazila Dilme Rusef i Obame.

"Predsednik Tomislav Nikolić sastaće se sa Keti Ešton. U tim razgovorima će sigurno biti tema sveopšte saradnja Srbije sa EU, tekuća pitanja uključujući proces koji se dešava između Beograd i Prištine tako da mislim da ako uzmemo u obzir da će biti veliki broj bilateralnih susreta i da će govor predsednika Nikolića biti slušan sa velikom pažnjom s obzirom na činjenicu da će u tom trenutku biti u sali 196 šefova država ili vlada, možemo očekivati da pozicija republike Srbije bude saslušana i uzeta u obzir", kaže savetnik predsednika Srbije Marko Đurić.

Za najvažniju Nikolićevu "bilateralu" u Njujorku smatra se najavljeni sastanak s visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton posvećen Kosovu, odnosno nastavku pregovora Beograda i Prištine.

Eštonova će obaviti odvojeni razgovor s delegacijom Kosova, na čijem su čelu Jahjaga i premijer Hašim Tači. Oni su otputovali u Njujork još prekjuče i najavili brojne susrete, pogotovo s liderima zemalja koje još nisu priznale Kosovo, u cilju lobiranja za nova priznanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: