Vanredni izbori na Kosovu?

Zvaničnici Demokratske partije Kosova i međunarodni zvaničnici počeli su da daju prednost vanrednim izborima u odnosu na restruktuiranje sadašnje vlade Kosova.

Izvor: Tanjug

Petak, 21.09.2012.

20:00

Default images

"Izvori u okviru najveće partije u zemlji su stavili do znanja da se u poslednje vreme vrlo ozbiljno razmatra mogućnost da se vanredni predsednički i parlamentarni izbori na Kosovu održe u proleće sledeće godine. Postoji mogućnost da se istovremeno održe i lokalni izbori, koji bi i inače trebalo da se održe na jesen 2013. godine", piše dnevnik "Koha ditore".

Taj scenarij bi, kako se navodi, ostvario tako što bi lidera Alijanse novo Kosovo i prvog zamenika premijera Bedžeta Pacolija "prinudili" da podnese ostavku sa ove funkcije. Ako on to odbije - što je najavio u četvrtak preko Fejsbuka - ne isključuje se mogućnost njegove smene. Odlaskom Pacolija i ANK bi se povukla iz vladajuće koalicije i ostala bi manjinska vlada, prinudjena da ide na glasanje o poverenju.

U takvim okolnostima bi vrlo brzo bio okončan i mandat kosovske predsednice Atifete Jahjaga koja je na tu funkciju izabrana na osnovu politčkog sproazuma izmedju DPK, DSK i ANK.

"Jahjaga bi imala priliku da zakaže vanredne izbore i sama bi otišla ne dovodeći u pitanje nijedan član Ustava Kosova", kazao je izvor dnevnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: