"Izbor ne umanjuje nezavisnost NBS"

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković kaže da izbor viceguvernera NBS u parlamentu, na predlog guvernera, ne umanjuje nezavisnost centralne banke.

Izvor: Beta

Petak, 21.09.2012.

00:36

Default images

Skupština je završila je raspravu o kandidatima za izbor viceguverenra Narodne banke Srbije u kojoj su poslanici vladajućih stranaka istakli da podržavaju jačanje nadzorne funkcije parlamenta nad NBS, ali i njenu samostalnosti, dok je opozicija upozorila da “najveću senku” na budući rad kandidata za viceguvernere “bacaju” kritike na rad prethodnog rukovodstva NBS.

"Svi koji kažu da je to umanjenje nezavisnosti NBS moraju da imaju na umu da se samostalnost NBS, koja je definisana ustavom, ne može namerno zamenjivati navodnom nezavisnošću od zakonodavnog organa, Skupštine, koja je jedini nadzorni organ NBS", kazala je Tabakovićeva, obrazlažući kandidature za viceguvernere u Skupštini Srbije.

Prema njenim rečima, iako je za mnoge način na koji je izmenjen Zakon o NBS bio u najmanju ruku neobičan i poslužio im da izraze neka druga nezadovoljstva, rešenja iz tog propisa su tendencije u razvoju centralnih banaka, od Evropske centralne banke preko Narodne banke Velike Britanije, koje se primenjuju ili pripremaju, a koje će primeniti i NBS.

"To znači da će deo koji se bavi nadzorom nad ukupnim finansijskim sistemom biti pod lupom javnosti i biti tako organizavona da njegov rad ne bude tajna", kazala je Tabakovićeva.

Ona je najavila da će se direktor Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama birati kasnije posle izbora novog Saveta guvernera NBS, odnosno kada ti novi organi budu usvojili izmene Statuta NBS, koji će u parlamentu biti potvrđen i izglasan.

Tabakovićeva je kazala da je za viceguverenere predložila Anu Gligorijević, Dianu Dragutinović i Veselina Pješčića, ne samo zbog njihovog obrazovanja nego i zbog njihove ljudske osobine da znaju da okupe najbolji tim i da od svojih saradnika izvuku ono najbolje u njima.

"Najveća moguća nezavisnost u odlučivanju postiže se na način da imate snagu izbora i da ta snaga izbora i vaše odluke ne zavise od onoga ko vas plaća. U tom smislu smatram da je naprednije rešenje da viceguvernera bira parlament na predlog guvernera, a ne guverner", kazala je ona.
Foto: Tanjug
Guvernerka NBS je kazala da predloženi kandidati za viceguvernere godinama rade u NBS, a da se s Dianom Dragutinović generacijski razume i da se dobro slažu kao tim. Tabakovićeva je rekla da je Dragutinovićeva odana struci i profesiji i da je nastavila da se bavi istraživačkim radom posle odlaska sa mesta ministra finansija.

Ana Gavrilović se na funkciji viceguvernera NBS nalazi od 2004. godine, a Diana Dragutinović, bivša ministarska finansija, je 2011. izabrana za viceguvernera NBS za oblast finasijske stabilnosti i unapređenja finansijskog sistema. Veselin Pješčić, koji je do juna bio na mestu generalnog direktora Sektora za poslove monetarnog sistema i politike, sada se nalazi na mestu savetnika guvernera.

Sednica o izboru viceguvernera bila je zakazana za 5. septembar, ali istog dana je i otkazana pošto su poslanici većine, koji su je tražili, povukli zahtev. Iako su mediji spekulisali da je glavni razlog za odlaganje te sednice nesporazum naprednjaka i socijalista oko nekih kadrovskih rešenja, vladajuća koalicija je to negirala.

Izmenama Zakona o NBS, koje su usvojene 4. avgusta na početku mandata nove vlade, utvrđeno je da viceguvernere bira Skupština Srbije na predlog guvernera, i to u roku od 90 dana od stupanja na snagu zakona.

Takođe, tim izmenama predviđeno je da rukovodstvo NBS - guverner, viceguverneri i članovi Saveta NBS obavljaju tu dužnost do izbora novih funkcionera, ali ubrzo nakon donošenja izmena prvo je tadašnji guverner Dejan Šoškić podneo ostavku ocenjujući da te izmene ugrožavaju nezavisnost rada te finansijske institucije, nakon čega je na njegovo mesto izabrana Jorgovanka Tabaković.
Foto: Tanjug
Posle toga ostavku na mesto viceguvernera podneo je Bojan Marković, takođe nezadovoljan izmenama zakona.

Pored Ane Gligorijević i Diane Dragutinović, koje su i do sada obavljale funkciju viceguvernerki, na tom mestu još je i Mira Erić Jović.

Nezadovoljni izmenama zakona, predsednik Saveta guvernera NBS Boško Živković i članovi saveta Zorica Mladenović i Milojko Arsić su takođe podneli ostavke na svoje funkcije, 7. avgusta.

Poslanicima ostaje da razmotre izbor Saveta Državne revizorske institucije (DRI), a skupštinski Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava za predsednika Saveta DRI predlaže Radoslava Sretenovića, za potpredsednika Saveta Bojanu Mitrović, a za članove Nataliju Ćatović, Gordanu Tišmu i Miroslava Mitrovića.

Na dnevnom redu je predlog šefa poslaničke grupe URS Vladimira Ilića da se u delegacije PS SE umesto bivših poslanika URS Veroljub Stevanovića i Vladana Vesića imenuju Saša Milenić i Vladimir Ilić, a u delegaciji Interparlamentarne unije umesto Boška Ničića imenuje Predrag Marković.

Nakon toga poslanici bi trebalo da započnu razmatranje amandmana na paket zakona namenjenih fiskalnoj konsolidaciji, na koji je podneto više od 50 amandmana.

Ružić i Omerović: Izbor viceguvernera uskoro

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Branko Ružić izjavio je da je uveren da će se izbor članova saveta guvernera desiti veoma brzo i da će Narodna banka Srbije na taj način biti do kraja konstituisana.

"Savet guvernera je organ u kome sede eksperti i stručnjaci i mislim da uticaj politike i političkih partija, barem onaj ogoljeni, nije potreban kako bi se konstituisao sam organ", rekao je Ružić novinarima u skupštini Srbije. On je dodao da nema informaciju ko će biti predložen za članove saveta guvernera.

"Uveren sam da će se to desiti veoma brzo i da će Narodna banka Srbije na taj način biti do kraja konstituisana i raditi na zaštiti javnih finansija naše države i obezbeđivanju finansijske stabilnosti, zaključio je Ružić.

Poslanik Socijaldemokratske partije Srbije Meho Omerović kaže da formalno još nije dostavljen nijedan predlog za predsednika i članove Saveta guvernera Narodne banke Srbije, ali da će rok za to biti poštovan.

"Koliko mi je poznato, još na pisarnici nema nijedan formalan predlog. Treba se strpeti još nekoliko dana, jer će ti rokovi u svakom slučaju bit ispoštovani", kazao je on novinarima u Skupštini Srbije.

Omerović je naveo da je rok da poslaničke grupe predlože svoje kandidate za članove saveta guvernera NBS narednih nekoliko dana.

"Zaključak Odbora za finansije je da je 25. ili 26. septembar rok, nakon toga će odbor utvrditi konačan predlog kandidata, odnosno predsednika i četiri člana Saveta i uputiti ih Skupštini Srbije", rekao je on.

Sednica Odbora Skupštine Srbije za finansije na kojoj je trebalo da budu utvrđeni predlozi za članove Saveta guvernera NBS i koja je
bila zakazana za 17. septembar, tada je odložena jer nijedna poslanička grupa nije dostavila predlog.

Predsednica Odbora Vesna Kovač je tada agenciji Beta rekla da je dat dodatni rok od deset dana da poslaničke grupe tom nadležnom
skupštinskom telu dostave predloge kandidata za članove Saveta guvernera.

Po Zakonu o NBS, koji je usvojen 4. avgusta, svi funkcioneri NBS treba da budu izabrani u roku od 90 dana od stupanja na snagu tog zakona.

LDP: Vlast se pogađa oko imena

Poslanik Liberalnodemokratske partije Bojan Đurić izjavio je danas da kandidati za Savet guvernera Narodne banke Srbije još nisu poznati, jer se vladajuća koalicija pogađa oko toga.

"Činjenica da još nema kandidata za Savet guvernera uverava nas da u vladajućoj koaliciji postoje pogađanja ili traženja kompenzacije za
određene izbore", rekao je Đurić novinarima u Skupštini Srbije.

On je ocenio da NBS neće biti samostalna institucija, bez obzira na suprotna uveravanja vladajuće koalicije da će NBS biti nezavisna ko
god da budu kandidati za viceguvernera.

Đurić je kazao i da je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković tokom rasparave na sednici parlamenta o kanidatima za viceguvernere izbegla
da odgovori da li će biti kandidatkinja za zamenicu predsednika Srpske napredne stranke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: