Miran protest navijača u Pazaru

Završen protest u Novom Pazaru koji su organizovali navijači fudbalskog kluba iz tog grada zbog objavljivanja dela filma "Nevinost muslimana". Bez incidenata.

Izvor: B92

Petak, 21.09.2012.

00:22

Default images

Protestna šetnja bila je zakazana u 14 časova, a završena je oko jedan sat kasnije. U šetnji je učestvovalo, a u njoj je učestvovalo nekoliko hiljada ljudi, a sam protest protekao je mirno i bez incidenata.

Demonstranti su tokom šetnje uzvikivali "Tekbir alahu ekber" i nosili transparente na kojima je pisalo "Poslanik (Muhamed) u mom srcu", "Sloboda za Palestinu, Avganistan i Libiju". Neki od demonstranata nosili su i zastave, među kojima je bila zastava Turske i bošnjačka zastava sa ljiljanima. Jedan od vođa navijačke grupe "Torcida Sandžak" rekao je da demonstranti žele da mirnim protestom izraze negodovanje zbog objavljivanja filma "Nevinost muslimana" u kome se izvrgava ruglu prorok Muhamed.

Taj navijač se nije predstavio, ali je okupljenima rekao da želi da skup bude miran.

Film "Nevinost muslimana", snimljen u SAD, izazvao je proteste širom muslimanskog sveta jer navodno izlaže ruglu proroka Muhameda i islamsku veru.

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić, kaže da se IZuS nije uključila u organizaciju današnjeg skupa, ali da ga podržava.

"Razumem pravo mislimana da protestuju protiv uvreda. Islamska zajednica nije se odlučila na organizaciju takvog skupa, ali nije ni protiv da se tako izrazi neslaganje sa tim uvredama, ali one ne mogu biti izgovor za nasilje", kazao je on.

Aida Ćorović: Prikrivanje pravih tema

Aida Ćorović, direktorka nevladine organizacije Urban in iz Novog Pazara, rekla je jutros za Radio B92 da je protest sasvim legitiman čin, ali da nije očekivala da će se u ovom gradu organizovati bilo kakav protest zbog filma, koji je razbesneo muslimane u svetu.

Prema njenim rečima, i ranije je bilo sličnih prikaza proroka Muhameda, pa se u Pazaru nije protestovalo.

"Ne očekujem da će se bilo šta desiti u Pazaru. Očekujem manji broj i to mladih ljudi koji su, kako bih rekla, malo nacionalno i verski probuđeni i ne mislim da će se desiti bilo kakvi ekscesi. Naravno, nisu ni oni naivni, jer mnogo toga smo se poslednjih godina nagledali, ali ako je nekom u interesu da se konflikt dogodi, on će se i desiti", kaže ona.

Ćorovićeva dodaje i da je ovo samo još jedan u nizu događaja koji prikrivaju neke od suštinskih tema, kao što je katastrofalna ekonomska situacija.

Direktorka Urban ina dodaje da je pravo na umetničko izražavanje jedna stvar, ali da su "Nevinost muslimana" i crteži proroka Muhameda u francuskoj štampi, ipak provokacija. Ćorovićeva kaže da joj nije jasno zašto posle toliko nemira, protesta i nasilja koje je ranijih godina izazivala ova tema, neko i dalje to forsira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

153 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: