"Ne mogu da opovrgnu argumente LDP"

Lider LDP-a Čedomir Jovanović kaže za Politiku da se ova stranka bori protiv rebalansa jer zanemaruje političke uzroke ekonomske propasti Srbije.

Izvor: Politika

Četvrtak, 20.09.2012.

23:29

Default images

"Možda Demokratska stranka i druge stranke veruju da je dovoljno rutinski reći da budžet nije dobar – što se nas tiče to nije dovoljno da bi neko bio ozbiljna opozicija," kaže Jovanović.

"Liberalno-demokratska partija radi ono što može i što se nas tiče parlament će izgledati kao ozbiljno mesto u kome do sada ministar Dinkić i vladajuća većina nisu uspeli da opovrgnu i negiraju nijedan naš argument. Nemamo 60 nego 14 poslanika. Zamislite kako bi parlament izgledao, pod kolikim bi pritiskom vladajuća većina bila da imamo 60 ili 70 poslanika koliko imaju neke druge opozicione partije," kaže lider LDP-a za „Politiku” povodom ideje da sa drugim opozicionim poslaničkim grupama ruši predloženi rebalans budžeta.

Upitan da li su uspeli ikoga da privole na zajednički nastup, on kaže:

"Nije tu obaveza LDP-a da bilo koga privoli na akciju koja bi omogućila povlačenje ovako štetnog rebalansa što je jedino u ovom trenutku korisno za zemlju. Ne pada nam na pamet da bilo koga vučemo za rukav i da objašnjavamo da će se Srbija slomiti ako se usvoji rebalans koji građane Srbije košta devet milijardi evra, kojim se nekontrolisani deficit dodatno uvećava za pet milijardi, gde se do kraja godine zadužujemo za 1,7 milijardi samo da bismo servisirali deficit i obaveze po postojećim kreditima."

Na pitanje da li je razgovarao sa šefovima svih opozicionih poslaničkih grupa, Jovanović kaže da nije bilo nikakvih posebnih dogovora, a da je svima jasno šta LDP želi.

Upitan kako bi izgledao taj objedinjeni nastup da su prihvatili predlog LDP-a, Jovanović kaže:

"Onako kako u ovih nekoliko dana izgleda nastup LDP-a. Konkretna kritika i konkretna rešenja. Iskreno priznanje da zemlja više ne može ovako napred, ali i spremnost da se kaže da su nužni prvo politički, a onda i svi drugi rezovi. Plan šta ćemo sa javnim preduzećima i kako ćemo te gubitaše reformisati. Jasan plan kako ćemo do kraja godine zaključiti aranžman sa MMF-om. Odustajanje od beskrajnih subvencija… Sve ono što je LDP govorio godinama kritikujući svaku grešku u ekonomskoj politici i sumanuto zaduživanje. Podrazumevalo bi i zajednički predlog da se ukine pogrešan Dinkićev zakon o fiskalnoj decentralizaciji koji gura zemlju u dodatni gubitak od 400 miliona evra godišnje."

- Šta biste postigli čak i da ste se svi saglasili o zajedničkom nastupu (LDP, DS, DSS, LSV, SVM), pošto je očigledno da u ovom trenutku ne možete da ugrozite vladu koja ima komotnu većinu?

"Zavisi kako definišete komoditet. Komotna je bila i većina prošle vlade, svi budžeti su im prošli uprkos protivljenju, onda su izgubili izbore, a zemlja je dovedena u stanje da prosi širom sveta kako bi dobila bilo kakav kredit za preživljavanje. Svejedno, LDP ne žali što druge stranke nisu bile spremne na radikalniju kritiku i preuzimanje odgovornosti. Da se život može svesti samo na političke stranke, politički, ekonomski, socijalni i kulturni život u Srbiji danas ne bi bili ovako tragični. Mi ćemo nastaviti ono što smo započeli. Naš predlog Dogovora za budućnost, sa konkretnim političkim i ekonomskim merama, danas je aktuelniji nego pre nekoliko godina kada smo ga prvi put predložili. Tada nije mogao da dopre do javnosti zato što su DS i SNS hermetički zatvorili javni prostor. Danas to više nije moguće i sigurni smo da ćemo uspeti da okupimo podršku van inertnih političkih partija za reforme bez kojih će zemlja propasti," kaže Jovanović. "Srbiju ne vode novi Dačić, Nikolić ili Dinkić. Oni su u prošlosti grešili i odbijali da uvaže naše sugestije zbog čega je stanje u zemlji danas toliko loše. Naravno da će vladajuća koalicija izglasati Dinkićev rebalans, a onda nakon nekog vremena optužiti tog istog Dinkića da je glavni krivac za loše ekonomsko stanje u kojem se zemlja nalazi. Zato je naša obaveza da pružimo koncept održivog razvoja Srbije. Društvu je presudno potrebna sigurnost i mi se zbog toga borimo protiv rebalansa koji zanemaruje političke uzroke ekonomske propasti Srbije," zaključio je Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: