Hag: Brutalna ubistva u Vlasenici

Svedok Ibro Osmanović rekao na suđenju Mladiću da su mu snage bosanskih Srba 1992. u Vlasenici ubile maloletnu sestru i dva brata i još 33 člana šire porodice.

Izvor: Beta

Četvrtak, 20.09.2012.

19:27

Default images

Svedok je opisao i nezakonito pritvaranje, zlostavljanje i prebijanje na smrt vlaseničkih Muslimana u pritvorima u tom gradu, u kojima je i sam bio duže od godinu dana. Komandant Vojske RS, general Ratko Mladić optužen je za progon nesrpskog stanovništva širom BiH koji je, po optužnici, u sedam opština, među kojima je i Vlasenica, imao razmere genocida.

Osmanović je rekao da je njegova sestra Ferida imala samo 16 godina kada je ubijena: "Bila je zapaljena, a tek sada, aprila, smo našli svega sedam odsto njenog tela... samo četiri kosti", kazao je, napominjući da je sa njegovom sestrom, krajem aprila, sahranjeno još nekoliko devojaka, "nijedna starija od 18 godina".

Za svog mlađeg brata Osmanović je kazao da ga je poslednji put video u logoru Sušica, gde su bili pritvoreni u leto 1992. "Mlađi brat mi je nađen u tri masovne grobnice, glava 25 kilometara udaljena... Od starijeg brata još nema ništa", kazao je svedok.

On je rekao da su ga srpske snage uhapsile krajem maja 1992, mesec dana pošto je JNA zauzela Vlasenicu, u kojoj nije bilo sukoba.

Početkom juna te godine, kako je rekao, bio je primoran da s drugim pritvorenicima u okolini Vlasenice zakopa tela 22 muškarca u civilnoj odeći, od kojih je velika većina bila usmrćena hicem u čelo. Neke od žrtava - starih između 20 i 60 godina - svedok je poznavao.

Opisujući boravak u logoru Sušica, Osmanović je rekao da su "prebijanja bila česta" i da su neki pritvorenici bili "nasmrt prebijeni".

Naveo je primer dvojice pritvorenih Muslimana koje je 22. juna 1992. iz hangara izveo zapovednik logora Dragan Nikolić Jenki. "Obojica su preminula od batina", svedočio je Osmanović, a ne od srčanog udara, kako je uprava logora tvrdila u dokumentu koji je u sudnici citiralo tužilaštvo.

I u logoru Batković, u koji je premešten u junu 1993, Osmanović je bio svedok prebijanja i ubistava, a razmenjen je mesec dana kasnije.

Upitan za razlog zbog kojeg je bio pritvoren sa stotinama drugih vlaseničkih Muslimana, svedok nije mogao da pruži konkretan odgovor, rekavši da "niko ni za šta nije bio kriv", a da su svi mnogo propatili u rukama dojučerašnjih komšija.

Mladićevi branioci sutra će unakrsno ispitivati svedoka Osmanovića.

Mladić je optužen i za genocid u Srebrenici; za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje "plavih šlemova" UN za taoce, 1992-95.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: