CG afera Telekom:Svedočili novinari

Anketni odbor Skupštine Crne Gore saslušaće 27. septembra Mila Đukanovića, kako bi ispitali moguće koruptivne radnje pri prodaji crnogorskog Telekoma.

Izvor: Beta

Četvrtak, 20.09.2012.

18:14

Default images

Privatizacija Telekoma došla je u središte pažnje crnogorske javnosti nakon što su krajem prošle godine američke finansijske vlasti utvrdile da je Dojče telekom, preko svoje podružnice Mađar telekoma, pri kupovini Telekoma Crne Gore, podmitio više crnogorskih zvaničnika sa ukupno 7,35 miliona evra.

Đukanović je rekao da će se odazvati na poziv parlamentarnog Anketnog odbora o privatizaciji crnogorskog Telekoma. On je rekao da je spreman da odgovori na sva postavljenja pitanja članova tog parlamentarnog tela.

Đukanović je ranije kazao da pretpostavlja da je sestra visokog crnogorskog državnog zvaničnika, koja se pominje u spornim ugovorima, njegova sestra Ana Kolarević. On je, međutim, dodao da su navodi o umešanosti njegove sestre ili njega u bilo kakvu korupciju notorna glupost.
Danas su u osnovnom tužilaštvu u Podgorici zbog sumnje da su odali tajne podatke u slučaju navodne korupcije prilikom privatizacije crnogorskog Telekoma saslušani zamenik glavnog urednika podgoričkog lista "Dan" Nikola Marković i novinar tog dnevnika Marko Vešović.

Marković je odbio da saopšti tužiocu ko mu je izvor za tajne podatke koji su u medije procurili sredinom avgusta nakon sednice nadležnog odbora koji utvrđuje činjenice u vezi sa aferom Telekom.

Urednik "Dana" smatra da je objavljivanje poverljivih informacija bilo u interesu javnosti i kaže da će to nastaviti da čini i ubuduće.

Crnogorsko državno tužilašto je sredinom avgusta najavilo pokretanje istrage povodom curenja u javnost poverljivih informacija u vezi sa navodnom korupcijom tokom privatizacije crnogorskog Telekoma 2005. godine.

Tužilaštvo je tada ocenilo da je dostavljanje tajnih informacija medijima krivično delo i saopštilo da će istražiti ko je to učinio.

Tužilaštvo sumnja na skupštinski odbor, formiran radi utvrđivanja činjenica u aferi Telekom, jer u reagovanju ukazuje da su, pored nadležnih, državnih institucija, poverljive informacije imali još samo članovi pomenutog skupštinskog tela, te da su ti podaci objavljeni u medijima nakon što su oni postali dostupni anketnom odboru.

Američke finansijske vlasti utvrdile su početkom godine da je Mađar telekom pri kupovini Telekoma Crne Gore 2005. godine podmitio više
crnogorskih zvaničnika sa 7,35 miliona evra.

Pred sudom u Njujorku u toku je suđenje trojici bivših direktora Mađar telekoma, osumnjičenih za korupciju.

Istovremeno, crnogorski skupštinski Anketni odbor sledeće nedelje nastavlja saslušavanje, a osim Mila Đukanovića, bivšeg premijera, na spisku za saslušanje su i nekadašnji vladini funkcioneri Veselin Vukotić, Branko Vujović i Darko Uskoković. Planirano je da se saslušaju i bivši direktor Euromarket banke Branimir Pajković, kao i predsednik Atlas grupe Duško Knežević.

Anketni odbor u julu je saslušao vrhovnu državnu tužiteljku Ranku Čarapić, direktora Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma Predraga Mitrovića i direktora Uprave policije Crne Gore Božidara Vuksanovića.

Skupština Crne Gore usvojila je 10. jula Zakon o parlamentarnoj istrazi, kao i izmene akta o tajnosti podataka, kojima se poboljšava rad Anketnog odbora koji ispituje prodaju Telekoma, a njegovim članovima omogućava pristup tajnim podacima.

Prema zakonu, svi državni funkcioneri dužni su da se odazovu pozivu Anketnog odbora i da daju istinite izjave i odgovaraju na pitanja o činjenicama koje su im poznate u vezi s predmetom parlamentarne istrage.

Skupština Crne Gore prihvatila je početkom marta opozicionu inicijativu za otvaranje parlamentarne istrage o aferi Telekom, što je bio prvi put nakon deset godina da se koristi institut parlamentarne istrage.

Anketni odbor ima osam članova - po četiri iz opozicije i vladajuće koalicije, a mesto predsednika tog tela pripalo je Andriji Mandiću, koji je lider opozicione Nove srpske demokratije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: