Dejan Pavićević umesto Stefanovića

Vlada Srbije odredila Dejana Pavićevića da vodi nastavak tehničkog dijaloga Beograda i Prištine. On preuzima posao koji je do sada radio Borko Stefanović.

Izvor: Beta

Četvrtak, 20.09.2012.

16:08

Default images

Vlade Srbije je tako današnjom odlukom smenila Stefanovića, dosadašnjeg šefa pregovaračkog tima i njegovog zamenika Vladimira Jovičića. Pavićević je inače direktor Kancelarije za stručne i operativne poslove u pregovaračkom procesu Beograda i Prištine uz posredovanje EU i na to mesto je imenovan decembra 2011. godine.

U njegovoj biografiji tada se navodilo da je član Demokratske stranke, po zanimanju diplomirani pravnik.

Navodi se i da je student doktorskih studija na Pravnom fakultetu Univerziteta Union u Beogradu. Bio je i šef kabineta ministra za Kosovo i Metohiju. Pre toga obavljao je funkciju sekretara Skupštine opštine Đakovica. Radio je kao pravni savetnik u nekoliko nevladinih organizacija.

Bivši šef tima za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović rekao je danas da činjenica da je na čelo tima za tehničke pregovore sa Prištinom imenovan član opozicione Demokratske stranke Dejan Pavićević svedoči da će se nova vlada držati kontinuiteta u politici prema Kosovu.

"U tom smislu, mi DS to pozdravljamo", rekao je Stefanović.

Pavićević je bio sekretar pregovaračkog tima koji je predvodio Stefanović i prema rečima bivšeg šefa pregovaračkog tima obavljao "usko stručne poslove".

"To svedoči da će pregovori biti izmešteni na jedan viši politički nivo", rekao je Stefanović i dodao da Pavićević "neće moći bez političke podrške vlade u čiju se službu stavio".

Pavićević je, kako se navodi u biografiji objavljenoj u medijima, rođen 1979. godine u Beogradu. Od 1997. godine član je DS. Za direktora Kancelarije za stručne i operativne poslove u pregovaračkom procesu Beograda i Prištine imenovan je u decembru 2011. godine.
Dejan Paviæeviæ (Foto: Tanjug)
Dejan Pavićević je nakon imenovanja rekao da će njegov prioritet biti sprovodjenje do sada postignutih sporazuma dve strane, a da se za sada ne zna u kom formatu će dijalog biti nastavljen.

"Ja ću nastaviti da vodim Kancelariju za stručne i operativne poslove u pregovaračkom procesu Beograda i Prištine i moj prioritet biće implementacija svih postignutih sporazuma", rekao je Pavićević.

Prema njegovim rečima, još se ne zna format budućeg dijaloga Beograda i Prištine, odnosno da li se nastavlja sa tehničkim pregovorima ili će oni odmah biti podignuti na politički nivo.

Pavićević je kazao da Beograd mora da sprovede do sada postignute dogovore, ali i pokuša da se izbori da se neki sporazumi tumače povoljnije za Beograd.

"Mislim da ni unutar EU nema jasne slike o nastavku dijaloga. Nadam se da ćemo imati nešto jasniju sliku o tome posle susreta redsednika Srbije Tomislava Nikolića sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton koji se najavljuje tokom sednice Generalne skupštine UN u Njujorku", rekao je on.

Pavićević je odbacio kritike Prištine da Beograd ne sprovodi dogovoreno i ocenio da je "veliki deo implementacije završen ili je u završnoj fazi".

Prema njegovim rečima, odbijanje Beograda da sprovede dogovorene sporazume odvelo bi ga u samoizolaciju i lišilo mogućnost da se bori
za gradjane na Kosovu i Metohiji.

Bolje je ući u sprovodjenje dogovorenog, poštovati preuzete obaveze, i na svim frontovima se boriti da šteta bude što manja, kako po
gradjane na Kosovu, tako i po interese Beograda, rekao je Pavićević.

Na pitanje kako je kao član opozicione DS, kako se može pročitati u biografiji na pojedinim medijima, preuzeo ulogu u novoj vladi, on je kazao da "to neka nezvanična biografija" za koju ne zna "kako se izrodila".

"Nemam stranačku pripadnost, ovo je posao koji je od najvećeg interesa za Srbiju i mora da se odradi profesionalno i bez strančarenja. Sada prvi put imamo ozbiljan konsenzus i ozbiljnu startegiju kako da probleme rešimo", rekao je Pavićević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: