"Imamo plan za izlazak iz krize"

Vlada ima jasan plan za izlazak iz krize, a to je precizno kombinovanje mera štednje i stimulisanja potrošnje, kaže ministar Dinkić. Na sednicu stigao Vučić.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.09.2012.

00:16

Default images

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksdandar Vučić na sednicu je stigao oko 20 sati.

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Skupštini Srbije da je rebalans ovogodišnjeg državnog budžeta "iznuđen zbog katastrofalne situacije u kojoj se Srbija nalazi".

U toku rasprave o rebalansu državnog budžeta, Vučić je rekao da je tu katastrofalnu situaciju kriva prethodna vlast, a ne sadašnja vlada koja radi 45 dana.

"Niko vam ne veruje da je katastrofalna situacija posledica rada ove vlade, pa čak i oni koji za vas glasaju", rekao je Vučić reagujući na kritike opozicije iz redova Demokratske stranke i Liberalno-demokratske partije da je rebalans budžeta loš i da će pogoršati ionako tešku ekonomsku situaciju u zemlji.

Povodom izjave lidera LDP-a Čedomira Jovanovića da će Aleksandar Vučić i premijer Ivica Dačić krivicu za loš rebalans budžeta svaliti na ministra finansija Mlađana Dinkića, Vučić je rekao da to nije tačno.

Vučić, lider Srpske napredne stranke, složio se sa konstatacijom poslanika opozicije da dosta poslanika Srpske napredne stranke nije učestvovalo u sinoćnjem radu parlamenta. On je najavio da će ih zbog toga kritikovati.

"Ako neko želi da bude poslanik Srpske napredne stranke moraće da bude mnogo više prisutan i moraće da učestvuje u radu skupštine", rekao je on. Ministar Mlađan Dinkić je danas za skupštinskom govornicom izjavio da rebalans budžeta za 2012. nije dobar, jer je posledica neobuzdanog trošenja u predizbornoj kampanji u prvih pet meseci ove godine i već izvršenih rashoda koji ne mogu da se vrate.

Ne kažem da je ovaj rebalans dobar, ali bi bilo nedgovorno ostaviti penzionere bez socijalne zaštite, rudare bez primanja, a poljoprivrednike bez pomoći, rekao je Dinkić i dodao da su zbog toga ukupni rashodi predviđeni ovim rebalansom budžeta veći nego što to dozvoljava trenutna situacija.

On je naglasio da se naša zemlja trenutno nalazi u teorijski najgore zamislivoj ekonomskoj situaciji, jer se suočava sa dvostrukim deficitom, visokim javnim dugom i inflacijom, kao i recesijom u dva uzastopna kvartala. "U ovakvoj situaciji i za ekonomske stručnjake i privrednike nisu moguće jednostruke mere, samo politika štednje ili samo stimulisanje potrošnje je pogrešno, zbog čega se te mere moraju kombinovati", kazao je Dinkić.

Ministar je, predstavljajući rebalans budžeta sa setom pratećih zakona koji su deo šireg paketa za fiskalnu konsolidaciju, naglasio da Vlada Srbije međutim, ima jasan plan za izlazak iz krize, a to je precizno kombinovanje mera štednje i stimulisanja potrošnje, kako bi se zaustavio rast javnog duga i smanjio budžetski deficit .

Plan je da budžetski deficit u 2013. bude prepolovljen na 3,5 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP), a po realnom scenariju rast javnog duga će biti zaustavljen u 2014. godini, kako bi u 2015. počeo da pada, istakao je Dinkić, napominjući da će budžetski deficit u ovoj godini biti 6,7 odsto BDP-a “što je ubuduće neodrživo”.

On je najavio da će u narednih mesec dana zajedno sa predlogom budžeta za 2013. godinu Skupštini Srbije biti dostavljen i paket srednjoročnih mera i strukturnih reformi za smanjenje budžetskog deficita i zaustavljanje rasta javnog duga.

Dinkić je istakao da Vlada Srbije nema nameru da stane u smanjivanju budžetskog deficita, jer je cilj da se on u 2014. svede na 1,9 odsto BDP-a.

Ministar je, najavljujući buduće mere, najavio reformu tržišta rada i kompletnog javnog sektora, destimulisanje prevremenog penzionisanja, unapređenje industrijske politike, ulaganja u poljoprivredi, prehrambrenoj industriji, energetici i infrastrukturu, namenskoj industriji i rudarstvu, kao i restrukturiranje strateških preduzeća u roku od 1,5 godinu od donošenja novog zakona.

“Utvrdiće se koja od tih preduzeća imaju tržišnu perspektivu i za njih će biti pronadjen strateški partner, a za ona koja nemaju perspektivu biće obezbedjen socijalni program za zaposlene, kako ne bi dalje gomilali gubitke”, naveo je Dinkić, istakavši da takva preduzeća stvaraju gubitke od oko 40 milijardi dinara.

Dinkić je najavio da će biti promenjena osnovica za transfer sredstava pokrajini Vojvodini i da će ona biti zasnovana samo na poreskim prihodima, a očekuje se da će taj transfer u sledećoj godini iznositi 820,5 milijardi dinara umesto dosadašnjih 750 milijardi dinara.

On je objasnio da se ta osnovica menja zato što se neporeske osnovice ne mogu realno sagledati i zato što se očekuje da će poreski prihodi sada biti uvećani.

Ministar je najavio i u narednim nedeljama formiranje multiresorne vladine komisije za izvršenje radikalne “seče” birokratskih propisa radi lakšeg dobijanja građevinskih i ostalih dozvola u cilju privlačenje investicija.

Poslanik Demokratske stranke i bivši premijer Mirko Cvetković izjavio je da će efekti predloženog rebalansa budžeta, ukoliko bude usvojen, biti inflacija, obezvređivanje ličnih dohodaka, pad životnog standarda i produbljivanje negativnih tendencija.

On je ocenio da je bolje da vlada nije ni predložila ovakav rebalans budžeta, ističući da su zbog tog budžeta svi nezadovoljni – i predlagač i stranke pozicije i opozicije.

Cvetković je izjavio i da nova vlada troši više nego prethodna.

Polemika Dinkića i Jovanovića

Foto: Tanjug
Raspravu o rebalansu budžeta za 2012. obeležila je polemika šefa poslaničke grupe LDP Čedomira Jovanovića i ministra finansija o posledicama tog rebalansa.

Jovanović je upitao Dinkića zašto da se u Skupštini podržava nešto što je loše, aludirajući na ocenu koju je izneo Dinkić za govornicom u Skupštini da je predloženi rebalans loš, ali i iznuđen.

"Počeli ste ovu raspravu konstatacijom da je rebalans loš, zašto onda podržavamo nešto što je loše. Šta ga čini lošim - neodgovorno ponašanje prethodne vlade? Slažem se u velikoj meri sa vama, ali je isti model i u današnjoj vladajućoj koaliciji", rekao je Jovanović.

On je ocenio da je Dinkić jedini predstavnik vlade na sednici parlamenta, "jer se ostali predstavnici kriju" i naveo da su Dinkićevi Ujedinjeni regioni Srbije i koalicija oko Socijalističke partije Srbije, koji su deo sadašnje vlasti, bili i u prethodnoj vlasti i glasali za prethodni budžet.

"Kad ćemo uspostaviti princip u Srbiji da se čovek plaća onoliko koliko vredi njegov rad? Po čemu se razlikuju vaše dobre namere u koje nas uverevate i dobre namere svih u poslednjih 20 godina. Izostali sa rezultati, jer se iz mandata u mandat vodila pogrešna politika", upitao je Jovanović.

On je Dinkiću rekao i da ne priča isto u Skupštini i na drugim mestima i naveo da je na jednom skupu Dinkić rekao da se mora prodavati državna imovina i upitao ga hoće li se ta imovina prodavati po tržišnoj ceni ili u "skladu sa našim iluzijama".

Jovanović je kritikovao i to što je danas u Skupštini za predsednika Odbora za Kosovo i Metohiju izabaran Milovan Drecun, koji prema rečima Jovanovića, Albance smatra arnautima.

Lider LDP-a je kritikovao Dinkića zbog napada na Jorgovanu Tabaković u vezi sa obaveznim rezervama, a da u isto vreme poziva bivšeg guvernera Narodne banke Srbije Radovana Jelašića da bude predsednik Saveta NBS koji je, kako je naveo, "2008. godine uradio isto što danas radi aktuelna guvernerka Jorgovanka Tabaković".

Dinkić je kazao da ni on ne bi podržao rebalans budžeta zbog velikog deficita i da je taj rebalans iznuđen potez, ali da bi podržao ostale predložene ekonomske zakone i nazvao ih reformskim. On je stakao je da ovu vladu od prethodnih razlikuje to što "oni ono što nameravaju, i urade", o čemu, kako je kazao, "svedoči i to što su posle 45 dana mandata izrađeni sistemski zakoni koji bitno menjaju stanje javnih finansija u Srbiji".

Dinkić je Jovanoviću poručio da ukoliko tvrdi suprotno, onda nije dobronameran ili te mere nije dobro proučio.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Dragoljub Mićunović je na početku sednice upitao zašto nije prisutan predsednik Vlade
Ivica Dačić kad se raspravlja o bitnim propisima.

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Zoltan Pek je istakao da SVM neće podržati predloženi rebalans, jer se tim predlogom, kako je ocenio, smanjuju sredstva namenjena Vojvodini.

"Nova vlada je napravila grešku što je povećavala postojeći deficit budžeta i mislim da je sa ovim došlo do pomeranja kredibiliteta celog programa fiskalne konsolidacije", rekao je on. Pek je istakao i da će se SVM boriti za sredstva koja treba da pripadnu nacionalnim manjinama, kao i da je ta stranka mislila da će nova vlada krenuti sa oštrijim finansijskim merama.

On je rekao da je poslanička grupa SVM-a podnela amandman na predloženi rebalans, ali nije precizirao na šta se odnosi taj amandman.

Predsednica Narodne partije Maja Gojković se tokom dvadesetominutnog izlaganja nije izjasnila hoće li podržati predloženi budžet, ali je ocenila da budžet nikad nije više bio uslovljen zatečenim stanjem.

"Socijalna davanja su bila ozbiljno ugrožena i mislim da su sad bar na kratko obezbeđena rebalansom budžeta", kazala je ona. Prema rečima Gojkovićeve, u predloženom rebalansu su značajna sredstva izdvojena da bi se neizabrane sudije i tužioci vratili na posao.

Šef poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Srbije Milorad Mijatović je takođe kratko polemisao sa Jovanovićem i kritikikovao njegovo obrazlaganje efekata vladine finasijske politike. Mijatović je istakao da će podržati predloženi rebalans jer je i tržišno i socijalno orijentisan.

Nakon tročasovne rasprave u Skupštini određena je jednočasovna pauza i poslanici su obavešteni da će rasprava biti nastavljena i nakon 18 časova.

Poslanici stigli do Olimpa i Marije Antoanete

Raspravu o rebalansu budžeta danas su prekidale oštre polemike, pa su tako parlamentarci na momente “skretali sa glavne teme” i u sučeljavanju mišljenja “stigli” čak do Olimpa i nekadašje kraljice Francuske Marije Antoanete.

Oštra polemika lidera Čedomira Jovanovića i poslanika SDPS započela je pošto je Jovanović pominuo nekadašnjeg ministra rada i socijalne politike Rasima Ljajića u kontekstu loše socijalne politike, vođene u prethodnom periodu.

Na to je reagovao šef poslanika Ljajićevog SDPS Milorad Mijatović pitajući u kojoj zemlji živi Jovanović.

Kako je rekao, činu mu se da lider liberala “pati od sindroma Marije Antoanete”, koja je poznato po rečima – “Što ovaj narod traži da jede hleba, bolje da jede kolače”.

Mijatović je naveo i da je ideologija za koju se Jovanović zalaže dovela Srbiju do loše situacije u kojoj se sada nalazi, a da je Ljajić za četiri godine koliko je bio na čelu Ministarstva rada obišao “sto opština, razgovarao sa 4.000 socijalno ugroženih građana i marginalizovanih grupa”.

Jovanović je uzvratio pitanjem Mijatoviću “da li je prethodno tražio dozvolu DS ili novih koaliconih partnera da to kaže”.

“Vi ste svojom politikom, između ostalog, ovo društvo komirali sa onim kolektivnim ugovorom koji ste potpisali u kampanji 2008. godine, pa potom prevarili zaposlene…Kao što ste prevarili svoje koalicione partnere, svakog čoveka u zemlji ste prevarili i sada pričate o Mariji Antoaneti i kolačima”, oštar je bio Jovanović.

U polemiku se umešao i Neven Cvetićanin (SDPS), koji je zamolio da se u replikama ostane pri međusobom uvažavanju i realnosti.

“Da se spustimo na zemlju i da vidimo kako žive realni ljudi, a ne sa nekog Olimpa, gde su svi naši životni problemi rešeni”, rekao je Cvetićanin aludirajući na to što se lider liberala prošle godine peo na najviši vrh Južne Amerike.

Replicirao mu je Jovanović, koji je upitao: “Znači vi ste u deficitu zato što sam se ja popeo na najveći vrh južne hemisphere. Da sam otišao do Avale Srbija bi bila u suficitu? Hoćete da odem na Avalu, pa da ne čekamo 2016. godinu”

Šta predviđa rebalans budžeta?

Foto: Tanjug
Rebalansom budžeta za ovu godinu predviđeni su prihodi od 829,6 milijardi dinara, rashodi od 1.033,2 milijarde i deficit od 203,6 milijardi dinara, ili 6,2 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Od predviđenih 829,6 milijardi dinara prihoda rebalansom budžeta, poreski prihodi iznose 700,6 milijardi dinara ili 84,5 odsto, dok neporeski prihodi i primanja iznose 127,35 milijardi ili 15,4 odsto ukupnih primanja budžeta.

Ostatak obuhvataju donacije u vrednosti od 1,6 milijardi dinara, što čini 0,2 odsto ukupnih prihoda. Procenjuje se da će rast poreskih prihoda, u odnosu na prihode predviđene originalnim budžetom, biti 3,3 odsto, dok će neporeski prihodi biti manji za 16,5 odsto.

Očekuje se da će prihodi budžeta na osnovu povećane stope poreza na dodatnu vrednost sa 18 na 20 odsto biti veći za 7,8 milijardi dinara i da će izmene akciza na naftne derivate doneti 2,8 milijardi dinara, a na duvan još četiri milijarde.

Rebalansom je budžet za poljoprivredu povećan za 10 milijardi dinara, a deo budžeta za socijalnu zaštitu za sedam milijardi dinara, dok će privreda rebalansom dobiti 4,7 milijardi dinara.

Jučerašnju sednicu obeležila je polemika između Mlađana Dinkića i Olivera Dulića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

95 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: